Senatorii şi deputaţii încep, luni, o nouă sesiune parlamentară

Sesiunea parlamentară se anunţă una extrem de încărcată. Aleşii vor să înceapă revizuirea Constituţiei, au de adoptat legile restante cerute de FMI, plus priorităţile legislative ale actualei guvernări.
În topul priorităţilor legislative sunt cele două legi cerute de FMI: Legea Responsabilităţii Fiscale şi Legea Pensiilor. Parlamentul ar fi trebuit să adopte cele două legi încă din decembrie anul trecut. Din cauza situaţiei politice, însă, parlamentarii nu au mai avut timp. Acum, Guvernul a promis şefilor FMI că Legea Responsabilităţii Fiscale va fi adoptată de Legislativ în martie, iar Legea pensiilor până la finele lui iunie.
O altă prioritate declarată a guvernului Boc este Legea Educaţiei Naţionale. Premierul Emil Boc a anunţat că legea va fi adoptată în această sesiune parlamentară şi va avea la bază pachetul Miclea, elaborat de Comisia prezidenţială. În toamna anului trecut, guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament asupra legii, însă proiectul a fost declarat neconstituţional.
Codul de procedură penală şi cel de procedură civilă sunt alte priorităţi anunţate de guvern, legi prin care românii, spune premierul Boc, vor avea acces la la o justiţie mai rapidă şi mai ieftină.
Parlamentarii Puterii vor mai susţine în Parlament o serie de acte normative de natură economică: cele care vizează modicarea programului “Prima casă”, ordonanţa privind şomajul tehnic, modificarea impozitului minim, dar şi un proiect de lege care să vizeze sprijinirea întreprinderilor care angajează şomeri.
Nu în ultimul rând, parlamentarii se vor pune pe treabă pentru reviziuirea Constituţiei. Ca urmare a referendumului privind trecerea la parlamentul unicameral, senatorii şi deputaţii vor înfiinţa comisia care se va ocupa de revizuirea legii fundamentale.

Related posts

Leave a Comment