Seară pe ritmuri de flaut la Academia „Gh. Dima”


Ansamblul de flaute „Il Gardellino” va susține în acest weekend, pe 3 noiembrie 2012, un concert extraordinar sub îndrumarea dirijorului olandez Theo Wolters.
Clujenii care doresc să petreacă o seară plăcută și să asculte muzică de calitate, sunt invitați să ia parte la evenimetul găzduit de Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca ( Str. I.C. Brătianu Nr. 25, Sala 59).Cei prezenți vor putea asculta două mari talente ale secției de flaut, întrucât soliștii concetului vor fi Gavril Costea și Liliana Cadar, personalități care de-a lungul timpului, pe lângă faptul că și-au perfecționat propria tehnică prin multă muncă și devotament, le-au împărtățit și altora tainele celui mai frumos instrument de suflat. Cea mai elocventă dovadă a măestriei cu care și-au instruit studenții este chiar Ansamblul de Flaute, ansamblu ce este pregătit să facă față oricărei provocări.

În cadrul concertului, iubitorii muzicii clasice vor putea asculta Uvertura la Opera „Nunta lui Figaro” (W.A. Mozart/A. Cohen), Andante și Rondo Op. 25 (F. Doppler), Rapsodia Română Nr. 2 Op. 11 (G. Enescu/A. Murariu), Visul unei nopți de vară (F. Mendelssohn Bartholdy/A. Murariu), Scherzo, Marș nupțial, precum și Dansul clovnilor.


Gavril Costea, un nume pregnant în cultura naţională şi internaţională, are o activitate impresionantă în domeniu. După cum el însuși afirmă, a cântat “de la Budapesta încolo, cam peste tot”. A cântat la Festivalul “Enescu” de multe ori şi cu dirijori foarte mari, printre care se numără Kurt Mazour. Muzica i-a adus satisfacţii enorme. Este fericit că “am ajuns şi la vârsta aceasta cu flautul în mână, că am cântat aproape tot, sau în orice caz ce e mai important din repertoriul flautului, că am imprimat peste 20 de discuri cu lucrări foarte importante: toate concertele lui W.A. Mozart, ale lui A. Vivaldi şi toate Sonatele pentru Flaut de J.S. Bach şi F. Haendel”, povestește flautistul. A prezentat în primă audiţie naţională majoritatea lucrărilor pentru flaut compuse de compozitorii români.

Gavril Costea și-a dedicat viața muzicii, flautul fiind de departe, marea sa dragoste în domeniu. După zeci de ani în care s-a împărțit între repetiții, scenă, înregistrări și ore de flaut, acesta se consideră împlinit ca artist. „Dacă nu ai o anumită sensibilitate, nu poți cânta. Acesta e specificul instrumentului. Şi sunetul. Sunt mulţi care dau repede din degete şi din limbă, dar nu auzi mare lucru. La pian, de exemplu, sunetul e dat. Ai apăsat pe clapă şi ai un sunet, la noi nu. Ai prins poziţia respectivă şi ai suflat, dar dacă nu auzi înălţimea bine, calitatea sunetului nu mai este ce ar trebui să fie”, dezvăluieşte din tainele flautului, Costea.

Cei care doresc să asculte un concert de excepție, pot să facă acest lucru sâmbătă, de la ora 19:00. Intrarea este liberă.

Related posts

Leave a Comment