Scandal imens în PNL Cluj. Tișe îi cere demisia lui Seplecan

Intenția președintelui Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, de a susține amenajarea unei rampe private de gunoi la Turda a stârnit o întreagă furtună. Proprii săi colegi de partid, precum senatorul PNL, Alin Tișe, ori primarul din Turda, Tudor Ștefănie, au declarat că se opun acestui proiect. Mai mult, Alin Tișe îi cere, în termeni duri, demisia lui Mihai Seplecan. De asemenea, există opoziție și din partea altor formațiuni politice. Președintele ALDE Cluj, deputatul Mircea Irimie, a declarat că se opune deschiderii rampei de gunoi la Turda.Întregul scandal a izbucnit în momentul în care președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, a organizat o conferință de presă la care au participat și reprezentanții unei frme private de salubritate, Prosal, despre care presa locală a scris că ar avea legături strânse cu omul de afaceri Honorius Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană, patronal Rosal, companie care are un contract de salubrizare cu Primăria Cluj-Napoca. Silviu Prigoană, originar din Gherla, a fost deputat PDL. Firma Prosal a cumpărat, în secret, 30 de hectare la Turda, precum și utilaje pentru a deservi noua rampă privată pentru depozitarea deșeurilor. Investiția ar urma să fie de două milioane de euro, potrivit reprezentanților acestei firme. Rampa ar fi urmat să fie amenajată în prima fază pe o suprafață de 8.700 de metri pătrați, care ar fi urmat să fie acoperită cu o membrană geotextilă, pentru protecția mediului. De asemenea, pe această rampă urmează să fie adusă o stație pentru tratarea levigatului și una pentru sortarea deșeurilor reciclabile.

Conferința de presă organizată de Mihai Seplecan a stârnit mari controverse. Reprezentanții Prosal au stârnit numeroase semne de întrebare în momentul în care au declarat că rampa de depozitare a gunoaielor va funcționa doi ani și că, de fapt, această companie va funcționa pe pierdere. De asemenea, au ridicat semne de întrebare faptul că firma Prosal a cumpărat 30 de hectare, în secret, în condițiile în care, oficial, ar urma să utilizeze mai puțin de un hectar, precum și faptul că utilajele necesare pentru noua rampă au fost cumpărate, de asemenea, în secret. Aceste declarații au stârnit o avalanșă de declarații critice, în special din partea colegului de partid al președintelui Consiliului Județean, senatorul PNL Alin Tișe. Acesta a fost, la rândul său, președinte al Consiliului Județean în perioada 2008 – 2012. Mihai Seplecan a replicat printr-o declarație publicată de ZiardeCluj.ro, în care îl acuza pe Alin Tișe, originar din comuna Aghireș, de necinste. “Mă mir și stau să mă gândesc cum unii politicieni clujeni ajung să aibă șapte case? Există în special unul din Aghireș, nu dau nume, vorbesc în general. Unul care și-a mărit averea în 10 ani de peste 100 de ori. Era un pârlit când a intrat în politică și la nici 10 ani, ce să vezi, face blocuri turn în mijlocul Clujului. Mă mir cum își pot permite unii politicieni clujeni să se afișeze la volanul unor mașini precum Porsche Cayenne, cum își pot permite să ridice un bloc, cum își pot permite concedii în străinătate, foarte multe concedii prin străinătate, doar din activitatea de politician?”, a declarant Mihai Seplecan.

Președintele Consiliului Județean Cluj a sugerat că Alin Tișe și-a folosit influența publică pentru a-și căpătui rudele și că ar fi folosit în interes propriu o serie de relații cu companii care prestează servicii publice, cum ar fi cel de salubritate. Relația de prietenie dintre Alin Tișe și fostul patron al firmei de slaubritate Brantner Vereș, Eugen Vereș, decedat recent, era de notorietate publică. Însă Mihai Seplecan susține că ea ar fi fost mai mult decât o relație de prietenie dezinteresată. ”Câți politicieni au avut frați angajați în firme de salubritate locale și câți au fost susținuți cu bani de Vereș ca să devină ceea ce sunt? Nu-mi cere să dau nume, astăzi mă simt în stare doar să generalizez, am și eu dilemele mele și de aceea vreau să vă întreb câți politicieni au avut ocazia să fie prefecți ai județului Cluj și să saboteze și să blocheze proiecte legate de centrul de deșeuri și de mediu? Mă întreb câți prefecți ai județului Cluj au suspendat Hotărâri ale Consiliului Județean prin care s-a primit teren de către firme pentru a se depozita deșeurile? Care sunt politicenii cărora le-au fost construite case din banii firmelor de salubritate? Câți politicieni au case de vacanță vecine cu cele ale patronilor firmelor de salubritate?

Câți politicieni reușesc să-și asfalteze un drum până la un hotel privat cu trei zile înainte de nunta fratelui? Câți politicieni plătesc unei firme milioane de euro pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, iar firma intră în insolvență și ei scapă nevătămați? Câți politicieni au declarat la UE, pe propria răspundere, că anumite terenuri sunt libere de sarcini și au primit bani europeni, iar acele terenuri sunt de fapt în litigii?

Câți politicieni au neveste notari care câștigă pe bandă rulantă contracte cu dedicație de la o anumită bancă de stat? De ce în momentul în care s-au făcut exproprierile la aeroport, doar un anumit notar clujean a făcut hârtiile notariale?”, a declarant Mihai Seplecan, cu referire și la soția lui Alin Tișe, notarul public Camelia Tișe.

Reacția senatorului PNL a fost una deosebit de dură. Alin Tișe i-a cerut demisia lui Mihai Seplecan și a sugerat că reprezentanții PNL în Consiliul Județean ar putea să nu îl mai susțină pe Mihai Seplecan.

”Nerealizarea în ultimele două luni a depozitului temporar de gunoaie este responsabilitatea exclusivă a lui Seplecan. Clujul este într-un blocaj al gunoaielor de nepermis, întrucât interesul public a fost înlăturat în favoarea interesului privat al unei firme.

În câteva luni nici o primărie de comună sau oraş nu va mai avea unde să depoziteze gunoaiele.

Responsabilitatea îi aparține lui Seplecan care trebuie să demisioneze.

RAADPP putea realiza în ultimele două luni depozitul temporar, dar obținerea avizului de mediu a fost blocată la nivelul Agenției de Mediu/Minister de către cei care aveau interes să favorizeze o firma privată.

Este un fapt de o gravitate fără precedent: un județ blocat în criza gunoaielor de o persoană care nu apară interesul public.

În urmă cu două luni au existat mai multe întâlniri între primăria Cluj-Napoca, primăria Feleacu, RAADPP şi Seplecan pentru ca RAADPP să realizeze pe un teren proprietate de stat depozitul temporar de deșeuri.

Aflăm din presă că de două luni, fără mandat de la Consiliul Judeţean Cluj, Seplecan negocia în secret cu o firmă privată pentru a prelua ea, fără o procedură transparentă, toate deșeurile Clujului.

Aflăm că firma respectivă a cumpărat teren în secret, utilaje în secret, în baza negocierilor cu Seplecan.

Toate acestea în perioada în care efortul RAADPP de a realiza depozitul temporar şi de a lua teren de la comuna Feleacu a fost sabotat prin blocarea eliberării avizului de mediu de către cei interesați să favorizeze firma privată.

Responsabilitatea blocării RAADPP de a realiza depozitul temporar îi aparține exclusiv lui Seplecan.

În mod iresponsabil, în loc să susțină RAADPP să realizeze urgent depozitul, el negocia în secret, cu o firmă privată. Venirea firmei a fost premeditată, ea având garanția de la Seplecan că va primi gestionarea pe cel puțin 5 ani de fapt, a tuturor gunoaielor Clujului.

Interesul public a fost înlocuit de interesul privat prin complicitatea absolut iresponsabilă a lui Seplecan care a preferat să facă combinații cu o firmă privată, blocând RAADPP, în intenția ei de a rezolva temporar problema deşeurilor. Toate acestea pe buzunarul clujenilor, întrucât se știa că întârzierea realizării unui depozit temporar va duce la mărirea tarifelor pentru clujeni persoane fizice şi juridice.

Evoluția problemei din ultimele zile demonstrează că Seplecan a premeditat blocarea realizării depozitului de către RAADPP pentru a determina primăria Cluj-Napoca să mărească tarifele la gunoaie pentru clujeni.

Primăria a fost sabotată de fapt de către Seplecan pentru a avea costuri politice şi pentru a-i afecta credibilitatea. Atât credibilitatea primarului cât şi a PNL, partidul care conduce orașul şi care are majoritate în consiliul local. Totul pentru a favoriza o mega escrocherie a unui privat care doreşte să pună mâna pe gunoaiele Clujului în mod ilegal. Fapt de nepermis!

Faptele publice ale lui Seplecan de a favoriza şi premedita venirea unui privat care să preia ilegal gunoaiele Clujului, coroborat cu sabotarea propriei regii prin demersurile făcute ca aceasta să nu primească avizul de mediu, demonstrează interesul complice cu interesele private ale companiei şi nu cu interesul public.

În acest caz responsabilitatea blocării demarării încă de acum două luni a depozitului temporar îi aparține doar lui Seplecan. A preferat să blocheze RADPPP prin diferite mașinațiuni şi să pregătească terenul pentru un privat, într-un demers iresponsabil şi interesat.

A determinat, prin sabotarea primăriei Cluj-Napoca, creșterea prețului gunoaielor cu scopul de a discredita instituţia şi de a-i afecta credibilitatea. Într-un joc politic periculos care nu are nimic cu interesul public, ci cu interesul privat al celor care se află în spatele afacerii cu gunoaie.

Asta explică încercarea de a bloca realizarea unui depozit temporar pe un teren proprietate de stat şi aducerea prin discuții secrete de două luni, a unei firme care şi-a cumpărat teren şi utilaje, ceea ce demonstrează că a avut garanția că va pune mâna pe gunoaiele Clujului.

A adus în mod voit, premeditat, lucrurile într-un blocaj periculos, pentru a crea premisele venirii privatului salvator, în mod ilegal. Un gest de o gravitate fără precedent, iresponsabil care afectează bugetul fiecărui clujean.

În curând, nici o comună nu va avea unde depozita gunoaiele ceea ce va crea o problema uriașă şi fără ieșire. Responsabilitatea îi aparține lui Seplecan care de două luni a sabotat propria regie RAADPP pentru a nu realiza depozitul temporar, făcând combinații în secret, fără mandat din partea consiliului județean, cu o firma privată. Fapt de o gravitate extremă.

Apărând interesul privat al unei firme şi nu interesul public, negociind în secret cu aceasta, Seplecan a blocat practic de două luni realizarea depozitului provizoriu şi aducând județul Cluj în mod iresponsabil într-o situaţie fără ieșire. Şi cu pagube uriașe în buzunarul fiecărui clujean.

Orice zi în care Seplecan conduce incompetent şi iresponsabil Consiliul Judeţean Cluj însemna blocarea proiectelor județului Cluj şi afectează în mod grav interesele cetățenilor județului Cluj, imaginea şi credibilitatea noului PNL.

Pentru acestea, Seplecan trebuie să demisioneze de la conducerea Consiliului Judeţean.

Consilierii județeni sunt oameni responsabili care nu-l mai pot gira prin votul lor.

Solicit demisia de urgenţă!”, a spus Alin Tișe, într-un comunicat de presă.

Mihai Seplecan a reacționat, la rândul său. ”Eu sunt un soldat disciplinat al PNL. Respect statutul și deciziile partidului, care a hotărât să nu ne atacăm, cu nume și prenume, colegii în public. Nu cred că trebuie să ne spălăm rufele murdare în public. De aceea, nu voi comenta declarațiile vreunui coleg, deși este pentru a doua oară când sunt atacat deschis. Dacă cinev avea ceva să îmi reproșeze, putea să facă acest lucru personal. În schimb, am fost făcut public analfabet, proxenet, pedofil sau interlop, de către unii care, timp de trei ani, nu au făcut nici un fel de Opoziție PSD-ului”, a spus Mihai Seplecan.

Related posts

Leave a Comment