Satele maghiare, împărțite între UDMR și Tokes


Pentru prima dată în ultimele două decenii, există posibilitatea ca UDMR, partidul care a reprezentat comunitatea maghiară, să obțină mai puțin de 5 la sută din voturi. În județul Cluj, în satele maghiare, voturile maghiarilor s-au împărțit în două sau chiar în trei.
PPMT a reușit să obțină un sprijin important din partea multor clerici ai Bisericii Reformate. Mulți dintre pastorii ori capelanii reformați au decis să îl sprijine pe fostul episcop calvin de Piatra Craiului, Laszlo Tokes. De asemenea, a contat și sprijinul de care Laszlo Tokes se bucură din partea principalului partid de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, dar și faptul că liderii PPMT au avut, în ultimele luni, o imagine pozitivă în emisiunile TV budapestane, care se bucură de o mult mai mare audiență în comunitățile maghiare decât televiziunile românești.

De asemenea, în mai multe comunități, PCM a decis să îi sprijine pe candidații PPMT. Însă, în general, interesul maghiarilor ardeleni a fost mai scăzut decât la alte alegeri. ”De la noi din familie, au votat doar tata și cu mama, când au ieșit din biserică. Eu nu mă duc la vot”, a spus un tânăr din Izvorul Crișului, în timp ce își arunca zăpada din fața chioșcului cu suveniruri. De altfel, comunele Izvoru Crișului ori Căpuș, renumite pentru tarabele cu obiecter de artizanat, au fost mult mai pustii decât de obicei. Oamenii s-au convins că nu prea există clienți azi, din cauza zăpezii și alegerilor și au preferat să rămână acasă. ”Noi nu mergem să votăm, pentru că nu ne interesează politica”, a spus o doamnă care a preferat să aranjeze cojocelele din piele de oaie pe care speră să le vândă înainte de Crăciun.

Related posts

Leave a Comment