Rusia se grăbeşte să construiască calea “iraniană” prin Armenia


Ministerul transportuilor diun Federaţia Rusă este în căutarea sumei de 1,5 mlrd de dolari americani pentru construcţia unei căi ferate care ar avea ca punct de plecare Iranul.De asemenea, ministerul rus al transporturilor nu a exclus posibilitatea ca în acest scop la proiect să participe companiile instituţiei SA”Căile Ferate Ruse”(RJD)- SA “Rosjeldorproject” şi SA “Zarubejstroytehnloghya” în cadrul edificării căii ferate dintre Iran şi Armenia, anunţă publicaţia căilor ferate ruse “Gudok”, în urma rezultatelor care au avut loc la Iaroslavli în şedinţa ordinară a comitetului interministerial de cooperare economică între Rusia şi Armenia.
Şeful departamentului relaţiilor internaţionale ale SA”Căile Ferate Ruse”(RJD)- Alexei Averin a afirmat presei că discuţiile dintre companii în privinţa drumului sunt de un an jumătate şi că principalul comanditar va fi probabil Armenia, probabil, în comun cu Iranul.
Armenii consideră că o comunicare dintre căile ferate cu statele vecine se ţine prin căile ferate ale Georgiei şi trebuie modificată comunicarea prin intermediul căilor ferate cu statele din jur.
Trebuie amintit că un alt proiect de cale ferată din Caucaz, proiectul Nord-sud prin Iran, Azerbaidjan şi Rusia a intrat în impas datorită statului iranian, chiar dacă suma lui ar fi de 400-500mln. de dolari(Teheranul a propus celor de la Bacu şi Moscova chiar să preia unele puncte de construcţie de pe teritoriul iranian ca să grăbească realizarea proiectului). În schimb, proiectul armaeno-ruso-iranian, care prevede cheltuieli de aproape 2 mlr.dolari este din zona fantasmagorică, susţin experţii. Totuşi, ruta de cale ferată alternativă Bacu-Tbilisi- Ahalkalaki-Kars prin Azerbaidjan, Georgia şi Turcia(ocolind Armenia) nu şi-a pierdut din actualitate.

Related posts

Leave a Comment