România va urma doctrina “Rasmussen”

România, Polonia şi ţările baltice formează un grup al statelor care vor sprijini noua doctrină NATO, care va fi expusă de secretarul general, Anders Fogha Rasmussen, privind instituirea ca fiind definitoriu principiul apărării reciproce, scrie ziarul polonez “Rzeczpospolita”.În perioada 19-20 noiembrie, la Lisabona, va avea loc un următor summit NATO. Acolo va fi luată o hotărâre chintesenţială în ceea ce priveşte viitorul Alianţei pentru alţi zece ani. Baza strategiei Rasmussen se clădeşte pe art. 5 din actul de constituire NATO, care prevede că atacul împotriva unui stat-membru reprezintă un atac asupra întregii Alianţe Nord-Atlantice. Actualimente, nu toate statele sprijină respectivul principiu de apărare reciprocă.
O parte din elmentele strategiei tind spre o diminuare a puterii şi a obligaţiilor pe care şi le asumă NATO. Pe de altă parte, Franţa propune o conceţie de creare a unui spaţiu comun de securitate în comun cu Rusia. Potrivit ziarului „New York Times”, subiect va sta pe agenda de discuţii a lui Nicolas Sarkozy, pe cea a preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi a cancelarului german Angela Merkel, săptămâna viitoare, în oraşul Deauville. Întrevederea celor trei, pune într-o situaţie delicat, Statele Unite, care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că preşedintele francez Sarkozy a iniţiat o înţelegere “netransparentă” cu Merkel şi Medvedev, înaintea summitul NATO.
Proiectul lui Rasmussen, încă nu a fost expus public. Tituşi, secretarul general al Alianţei Nord Atlantice a declarat la Bruxelles că la 8 octombrie ţările alianţei trebuie să susţineră art. 5. Conform proiectului, statele-membre ale NATO, alături de SUA şi Canada, trebuie să-şi ajusteze conţinutul legat de problemele din sfera de securitate.

Related posts

Leave a Comment