Romii, o problemă pentru 93% dintre francezi

Nouă francezi din zece apreciază că romii se integrează dificil în societatea franceză, iar şapte franezi din zece consideră că ministrul de Interne Manuel Valls a avut dreptate să spună acest lucru, potrivit unui sondaj publicat de ziarul francez Le Parisien în ediţia online de sâmbătă şi citat de Mediafax.Valls a declanşat o polemică dură în contextul campaniei pentru alegerile municipale şi europene, declarând că doar o minoritate a romilor doreşte să se integreze în ţara sa. Iar într-un nou incident guvernamental pe această temă, ministrul francez al Locuinţelor Cécile Duflot l-a acuzat că a trecut “dincolo de ceea ce pune în pericol pactul republican”, relatează RFI România.

Însă, potrivit publicaţiei franceze, un sondaj efectuat de BVA pentru “Le Parisien-Aujourd’hui en France” şi emisiunea CQFD a postului i>télé arată că francezii susţin afirmaţiile ministrului de Interne.

Aproape în unanimitate – 93% -, persoanele chestionate apreciază că romii se integrează dificil în societatea franceză, potrivit sondajului. Alţi 5% consideră că aceştia se integrează “mai degrabă bine”, iar 2% nu se pronunţă, potrivit ediţiei franceze a site-ului Huffington Post.

Această constatare depăşeşte clivajele politice, deoarece această opinie este împărtăşită de 98% dintre simpatizanţii dreptei şi de 84% dintre cei ai stângii, subliniază Le Parisien. Inclusiv alegătorii ecologiştilor sau Partidului de Stânga care, în schimb, condamnă afirmaţiile lui Valls, se raliază acestei idei a unui eşec al integrări a romilor, în proporţie de 76% şi, respectiv 69%.

În plus, o majoritate a francezilor (53%) consideră că romii se integrează “foarte rău”.

De asemenea, această anchetă relevă o susţinere a lui Valls. În total, 77% dintre persoanele chestionate aprobă fermitatea ministrului de Interne atunci când acesta oferă asigurări că “integrarea poate să vizeze doar familii” şi că “nu există altă soluţie decât desfiinţarea taberelor şi expulzarea”.

În schimb, 21% apreciază că Valls “greşeşte, pentru că nu trebuie să stigmatizeze o parte a populaţiei”.

De asemenea, simpatizanţii dreptei sunt cei care aplaudă în masă discursul lui Valls (94%). O majoritate clară a alegătorilor stângii (55%) îl aprobă şi ei, dar 43% apreciază că ministrul socialist greşeşte, un procent deloc neglijabil.

După modelul liderilor lor, simpatizanţii ecologişti (60%) şi tabăra lui Jean-Luc Mélenchon (62%) sunt cei care condamnă cel mai clar declaraţiile locatarului Palatului din Piaţa Beauvau.

Potrivit huffingtonpost.fr, sondajul a fost realizat pe Internet, în perioada 26-27 septembrie, asupra unui eşantion reprezentativ de 1.064 de persoane majore.

Related posts

Leave a Comment