Una dintre cele mai apreciate inițiative academice din România este Romanian Economic Monitor. Este vorba de un demers științific, inițiat de o echipă de cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Romanian Economic Monitor reprezintă un proiect de cercetare care oferă, în timp real și gratuit, date, analize și previziuni legate de evoluțiile economiei românești. Datele sunt disponibile la adresa econ.ubbcluj.ro/roem.
Proiectul științific care vizează monitorizarea evoluțiilor din economia românească a început în perioada pandemiei de coronavirus. Era o situație cu un grad ridicat de incertitudine, în care comunicarea publică era perturbată de teoriile conspirației, de elemente de fake news și de declarații contradictorii ale autorităților publice, preocupate de rezolvarea situațiilor urgente și lipsite de claritatea necesară pentru a realiza în timp real analize și prognoze.
În aceste împrejurări, membrii comunității academice a celei mai mari facultăți din România au decis să se implice prin agregarea datelor certe și confirmate în infografice interactive, menite să ofere o imagine în timp real a situației economice din țară.
”Acest proiect științific este o concretizare a misiunii asumate de conducerea universității noastre. Rectorul Daniel David, încă de acum cinci ani, a stabilit obiectivul ca Universitatea Babeș-Bolyai să evolueze spre statutul de universitare World Class. Acest lucru înseamnă ca, în primul rând, universitatea să livreze cunoaștere și să formeze buni specialiști. În al doilea rând, universitatea noastră trebuie să formeze buni cetățeni. Iar în al treilea rând, universitatea noastră trebuie să fie implicată în comunitate și să ofere date și servicii autorităților și mediului antreprenorial. Ei bine, acest proiect de monitorizare a evoluțiilor din economia României reprezintă un demers care include toate cele trei obiective”, a declarat decanul facultății clujene, Răzvan V. Mustață.
În perioada pandemiei de coronavirus, acest proiect, intitulat pe atunci COVID Monitor, a pus la dispoziția autorităților date în timp real, iar exactitatea datelor furnizate a fost confirmată ulterior de documentele emise de instituții precum Comisia Europeană sau Banca Mondială.
De la începutul anului 2022, Europa și, în special, România evoluează într-un nou context, generat de războiul din Ucraina. Economia românească a fost puternic afectată de consecințele războiului provocat de agresiunea rusă, precum și de fluxurile de refugiați ucraineni. COVID Monitor s-a transformat în Romanian Economic Monitor, iar cercetătorii clujeni au oferit date despre dependența statelor europene de petrolul și de gazul din Rusia. De asemenea, ei au monitorizat importurile de hidrocarburi realizate de statele europene din Rusia, cu consecința alimentării economiei rusești cu resursele necesare continuării războiului.
”Transformarea COVID Monitor în Romanian Economic Monitor arată adaptabilitatea cercetătorilor științifici din cadrul Universității Babeș-Bolyai la evoluția concretă a economiei. Războiul din Ucraina a devenit, din 24 februarie 2022, un factor important care influențează contextul economic și deciziile geopolitice. Cercetătorii științifici au reușit să ofere o informare clară și precisă a membrilor societății cu privire la economia României. Acest lucru arată importanța implicării cercetătorilor științifici în comunitate”, a declarat directorul Centrului Regional Nord-Vest de Orientare în Carieră al Cercetătorilor UBB CORE, Leonard Horvath. UBB CORE a fost înființat cu ajutorul unei finanțări europene oferite prin intermediului Planului Național de Redresare și Reziliență.
Romaian Economic Monitor se bazează strict pe date credibile și verificate. Aceste date, analize și prognoze oferă decidenților un sprijin real prin actualizarea frecventă a tuturor informațiilor și analizelor economice. De asemenea, datele și analizele oferite de cercetătorii științifici din comunitatea academică a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor reprezintă un punct de pornire pentru realizarea de scenarii pentru asigurarea funcționării eficiente a economiei românești.
Romanian Economic Monitor include și date care punct în context informațiile macroeconomice. Așa ar fi analiza evoluției prețurilor medii ale proprietăților imobiliare, mai ales a apartamentelor. De asemenea, există informații legate de indicii de mobilitate, dar și detalii legate de evoluția fenomenelor economice legate de războiul din Ucraina.