RL: Începe cursa înarmărilor în Balcani

Ministerul Apărării Naționale (MapN) a început deja prospectarea pieței internaționale, pentru a achiziționa și o a doua escadrilă de avioane de vânătoare, care va avea tot 12 aparate de zbor F-16. Reprezentanți ai ministerului au precizat, pentru România Liberă, că planurile pe termen lung ale instituției se referă la un număr total de 48 de avioane multirol, ce vor fi grupate în trei escadrile de câtre 16 aparate de luptă.Decizia vine după ce România a cumpărat deja 12 avioane F-16 din Portugalia, adică o primă escdrilă. Nouă dintre aceste avioane vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române până la sfârșitul anului 2016, iar celelalte trei, în anul 2017.

Pe de altă parte, toate țările din Balcani au început o cursă a înarmării. Astfel, Serbia a decis să cumpere rachete de la ruși, în timp ce Croația, stat membru NATO, va achiziționa arme similare de la americani. Kremlinul a luat act de intenția Croației de a achiziționa rachete tactice sol – sol MGM 140 din Statele Unite, achiziție care ar „submina” echilibrul de forțe în regiune, după cum a susținut agenția rusă de propagandă Sputnik. Prin urmare, Rusia pretinde că va livra armament Serbiei „pentru a restabili echilibrul de forțe în Balcani”.

De altfel, în regiune, țara cea mai apropiată de Rusia este Serbia – neutră, dar rival tradițional al Croației. Așa încât, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a livra Serbiei avioane de luptă MiG 29 și sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune.

Premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, se întreba, la sfârșitul anului 2015, potrivit postului B92, “de ce au alții nevoie să se înarmeze, când ei sunt înconjurați aproape numai de țări NATO, cu excepția unei singure țări, care nu e membru NATO, iar aceasta e Serbia?”.

Evident, Rusia este gata să ofere Serbiei o alternativă. Potrivit unor surse de la Moscova, “armata Serbiei consideră că aducerea de noi arme în Balcani (de către Croația – n.n.) schimbă echilibrul de forțe în regiune. Ei știu că nu vor fi ajutați de cei care au facilitat extinderea NATO (prin acceptarea Croației, în anul 2009 – n.n.) . Sârbii sunt acum obligați să se întoarcă spre noi”.

Serbia ar fi trimis deja către Rusia o cerere de livrare de armament, iar comisia specială de cooperare tehnico-militară bilaterală ar urma să se reunească până la sfârșitul lunii ianuarie,a anunțat vicepremierul rus Dmitry Rogozin.

Armata Serbiei ar fi interesată, în primul rând, de sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune, model Buk și Tor, precum și de sisteme cu rază medie de acțiune, model Panțîr – S1. În schimb, livrarea de sisteme de rachete S-300 nu e luată în calcul, pentru că sunt prea scumpe pentru Serbia – susțin surse de la Moscova.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Belgrad ar dori să mai cumpere câteva avioane de luptă MiG 29. Serbia are deja zece avioane de acest tip, dintre care șase au fost cumpărate din Rusia în anul 2013, precum și 11 avioane MiG 21. Potrivit surselor de la Moscova, Rusia este pregătită să ofere Serbiei o soluție “rapidă și ieftină”.

Bulgaria, de asemenea țară membră NATO, face la rândul său eforturi să se înarmeze. Guvernul de la Sofia ar putea semna, până la sfârșitul anului 2016, un contract pentru achiziția de avioane de luptă multirol, a anunțat, săptămâna trecută, ministrul Apărării, Nikolai Nencev. Potrivit acestuia, o comisie guvernamentală va stabili, până la sfârșitul lunii martie 2016, ce modele de avioane pot fi luate în calcul. Totuși, aceste aeronave nu vor putea intra în dotarea Forțelor Aeriene ale Bulgariei mai devreme de trei ani, a precizat Nikolai Nencev. Până atunci, spațiul aerian al Bulgariei va fi protejat de aeronavele altor țări NATO.

Related posts

Leave a Comment