RL: De ce a preferat Jaguar – Land Rover să investească în Slovacia în locul României

Reducerea cu orice preţ a taxelor, strategie ce pare a avea din ce în ce mai mulţi susţinători în clasa politică, fie că vorbim de TVA, impozite pe profit sau venit şi CAS, pare a fi una proastă de natură a ne introduce într-un cerc vicios. Taxele mici împuţinează banii din buget fapt pentru care autostrăzile nu se pot construi. Lipsa acestora goneşte însă marii investitori spre alte ţări chiar dacă aceştia sunt iertaţi de impozite. Degeaba ai taxe mici dacă investitorii înregistrează costuri mari cu aprovizionarea şi livrarea către pieţele externe a produselor fabricate în ţara ta, aceasta pare a fi lecţia ce nu a fost învăţată de mai toate Guvernele de până acum. Cazul Tata Motors, patronul Jaguar Land Rover ce a ales să îşi ridice prima fabrică din afara Marii Britanii în Slovacia, şi nu în România, este grăitor, scrie RomaniaLibera.ro.La doi ani după oficiali guvernamentali anunţau victorios că România ar fi în cărţi pentru o importantă investiţie a Tata Motors, deţinătorul brandurilor Land Rover şi Jaguar, firma indiană a semnat o scrisoare de intenţie pentru construirea primei sale fabrici din afara Marii Britanii cu guvernul slovac. Uzina urmează să fabrice nu mai puţin de 300.000 de vehicule, respectiv aproape cât producţia Dacia Renault de la Mioveni şi de şase ori mai mult decât cea a Ford la Craiova. Potrivit televiziunii publice slovace RTVS, în noua fabrică Land Rover- Jaguar ar urma să muncească 8.000 de angajaţi. Procesul de selecţie a ţării gazdă a investiţiei a început acum doi ani. Consiliaţi de firma Roland Berger indienii au analizat locaţii din Polonia, Ungaria, Cehia, România şi Slovacia. În primăvara acestui an în competiţie au rămas doar Slovacia şi Polonia iar în urmă cu o lună s-a anunţat semnarea unei scrisori de intenţie cu guvernul slovac.

Pierderea investiţiei în favoarea unei ţări ce are o fiscalitate mai pronunţată demonstrează faptul că investitorii apreciază mai degrabă factori precum calitatea infrastructurii de transport, pregătirea forţei de muncă, stabilitatea politică şi fiscală decât nivelul taxelor.

Slovacia practică un impozit pe profit mai mare decât România, respectiv 22% faţă de 16% la noi. Potrivit ediţiei 2015 a raportului „Doing Business” elaborat de PwC, rata totală de impozitare a profitului este de 48,6% în Slovacia şi de 43,2% în România. Însă infrastructura slovacilor oferă alte posibilităţi investitorilor. Braşovul, localitatea al cărei nume a fost vehiculat drept posibilă locaţie a investiţie Tata Motors, nu este legată de restul ţării prin nicio autostradă, ci doar de drumuri naţionale cu o bandă pe sens. Autostrada spre vestul ţării se află la 140 kilometri de Braşov, în condiţiile în care parcul industrial Nitra din Slovacia se află la graniţa de vest a acestei ţări şi imediat lângă autostrada R1.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment