RL: Traian Băsescu: În jurul datei de 1 iunie, trebuie să reîntregim salariile bugetarilor

“Bună ziua. Bine v-am regăsit, din păcate în aceeaşi formulă ca la toate discursurile mele. Regret că Opoziţia nu este în Parlament. Plecând de la realtatea că dacă avem vreun garant real al democraţiei, acesta este Parlamentul, este este acela care corectează lucrurile în cazul derapajelor. Cred că nu este bine să subminezi cea mai importantă instituţie a statului”, şi-a început Traian Băsescu mesajul în Parlamentul României, citat de www.romanialibera.ro.”Rog Opoziţia să revină în Parlament”.

Schimbarea guvernului, adoptarea şi semnarea Tratatului fiscal la Bruxelles şi criza de comunicare dintre majoritate şi Opoziţie- sunt motvele pentru care preşedintele a decis să adreseze un mesaj în Parlament, a explicat el.

În perioada 2009-2011, obiectivul a fost restabilirea echilibrelor macroeconomice. În 2009, România ajunsese în situaţia de a nu se mai putea împurmuta de pe piaţă, ceea ce a reclamat o intervenţie urgentă la Fond, la UE.

Vă mulţumesc că aţi acceptat, cu costul voturilor şi popularităţii, să votaţi măsurile. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, creşterea TVA-ului- au fost măsuri extrem de dificile, pe care le-am luat cu inima strânsă, dar sunt momente în care politicienii trebuie să se ridice deasupra interesului lor politic şi sper că veţi putea explica în campanie că, dacă nu s-ar fi luat măsurile, România nu mai putea să se finanţeze şi s-a evitat un derapaj ca în cazul Greciei, a explicat preşedintele.

“Vă mulţumesc şi cred că această măsură a fost de natură să aducă un minim de uşurinţă pentru cei mai săraci dintre români”, a spus preşedintele despre pensie minima garantata pentru pensionarii CAP.

“Este adevărat, la începutul lui 2011, o parte din tăierile bugetarilor au fost restituite. Undeva, în jurul datei de 1 iunie, trebuie să reîntregim salariile bugetarilor, chiar dacă în luna ian am avut un excedent, în luna februarie am avut un minus de 2 ori mai mare decât execedentul din luna ianuarie”.

În paralel cu măsurile de austeritate, aţi accelerat procesele de reformare a statului şi trebui să vă mulţumesc că acesta a fost angajamentul meu electoral în campania din 2009. Am înţeles foarte bine şi acest tip de ssacrificiu, pentru că majoritatea a înţeles că statul ro nu poate fi performant dacă singurele progrese ar fi fost aşezarea unor legi pe structura construită de Ceauşescu.

“Aţi trecut cele 4 coduri, Mica reformă de Parlament”. “Nimeni nu se mai simte la adăpost, fie că este primar sau parlamentar al puterii sau al Opoziţiei. Prin independenţa totală acordată procurorilor şi judecătorilor, rezultatele încep să apară. Nimeni nu mai doarme liniştit, inclusiv procurorii şi judecătorii corpuţi. V-aţi aplecat asupra Legii Educaţiei.

BAC-ul de anul acesta a fost oglindirea eşecului din 2006. Noua lege a educaţiei creează premisele pentru oameni competitivi.

Noua Lege a asistenţei sociale se îndreaptă către cei care au nevoie într-adevăr de ajutor. Aţi avut puterea să mergeţi mai departe şi să abordaţi o serie de legi care au făcut piaţa forţei de muncă competitivă.

Un grup de protestatari a întrerupt discursul preşedintelui Băsescu, cerându-i demisia.

“În opinia mea, este necesar ca în periaoda următoare să adopte 2 legi care vor întregi procesul de modernizare a statului: Legea sănătăţii şi legea roganizări administrative.

Legea sănătăţii a trebuit retrasă, însă principiile ei nu sunt de abndonat. Avem nevoie de un mai mare control al banului public, a precizat Băsescu.

Nu înţeleg de ce trebuie să existe competiţie între şcoli, dar nu şi între spitale. Legea Sănătăţii trebuie reluată, pentru a avea un stat modern. Sunt cunoscute ezitările Ministerului sănătăţii de a face public pachetul minim garantat de servicii medicale. Oamenii trebuie să ştie ce le oferă statul pentru contribuţia lor.

Related posts

Leave a Comment