RL: Regina Ana, propusă membră post-mortem a Academiei Române

În data de 1 august 2016, închidea ochii pentru totdeauna Regina Ana a României. La un an după acest trist eveniment şi la un an şi o lună după dispariţia lui Mihnea Berindei, un grup format din tineri cercetători din România, Italia şi Macedonia, preocupaţi de studierea exilului democratic românesc, au formulat o propunere care vizează onorarea memoriei celor dispăruţi şi anume, aceştia să devină membri post-mortem ai Academiei Române. 

Acest mijloc de a onora personalitatea unor exilaţi prin declararea lor post-mortem ca membri ai celui mai înalt for academic al ţării a mai fost utilizat şi în alte cazuri, precum cel al lui Emil Cioran, potrivit RomaniaLibera.ro.

Tinerii cercetători au participat la Şcoala de Vară „Exilul românesc postbelic”, organizată de istoricul Mihaela Toader de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi Memoria Exilului Românesc (ICCRMER). Deschiderea festivă a şcolii de vară a avut loc la Castelul Peleş, locul unde se află Tronul României. „Am vrut să onorăm în acest fel personalitatea celui mai înalt în rang dintre exilaţi, Majestatea Sa Regele Mihai I”, a declarat Mihaela Toader. 

 

De asemenea, memoria lui Mihnea Berindei, Mihai Botez şi Vlad Georgescu, denumiţi „triunghiul de aur al exilului”, a fost onorată în cadrul unei mese rotunde organizată de istoricul Adrian Niculescu, vicepreşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, la care a luat parte, printre alţii, şi preşedintele consiliului ştiinţific al acestui for, Dinu Zamfirescu, dar şi rude ale iluştrilor dispăruţi. 

 

De altfel, Dinu Zamfirescu şi Adrian Niculescu au fost ei înşişi exilaţi şi au activat în cadrul redacţiilor româneşti ale unor posturi de radio. Dinu Zamfirescu a fost corespondent BBC la Paris, iar Adrian Niculescu a fost corespondent al Radio Europa Liberă la Milano. La finalul şcolii de vară, participanţii au decis să formuleze o propunere adresată Academiei Române. 

 

„Noi, participanţii la Şcoala de Vară dedicată exilului românesc, organizată la Sinaia de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi pentru Memoria Exilului Românesc, solicităm Academiei Române să acorde titlul de membri post-portem pentru o serie de personalităţi ale exilului, care s-au făcut remarcate prin opera lor ştiinţifică deosebită, prin atitudinea civică şi prin lupta împotriva comunismului. Lansăm acest apel la un an de la trecerea la Domnul a Majestăţii Sale Reginei Ana a României şi a lui Mihnea Berindei.

 

Propunem Academiei Române să includă printre membrii săi post–mortem şase personalităţi de frunte ale exilului românesc: pe Majestatea Sa Regina Ana a României, precum şi pe Mihnea Berindei, Vlad Georgescu, Mihai Botez, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. De asemenea, solicităm autorităţilor publice locale să ia în considerare denumirea unor străzi şi pieţe cu numele acestor personalităţi”, au afirmat tinerii cercetători. Demersul este susţinut şi de societatea civilă, în special de organizaţii precum Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei sau Clubul Monarhiştilor Clujeni.  

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment