Deputatul Sebastian Ghiţă, un apropiat al lui Victor Ponta, s-a înscris, ieri, în Partidul România Unită (PRU), condus de Bogdan Diaconu, şi el fost membru PSD şi care ar fi unul dintre cei care promovează putinismul în România. Pasul făcut de Sebastian Ghiţă către PRU alimentează scenariile potrivit cărora şi fostul premier Victor Ponta şi-ar pregăti plecarea la această formaţiune. „Orice partid politic din România şi-l doreşte pe Victor Ponta preşedinte, în afară de PNL. El decide dacă va rămâne în acel PSD care nu va face mai mult de 40%. Nu am discutat cu Victor Ponta, e plecat din ţară. Rămâne să vedem care va fi opţiunea lui”, a afirmat Ghiţă.
De altfel, liderul PRU, Bogdan Diaconu, a afirmat că îl doreşte pe Ponta în partidul său şi este dispus să îi cedeze şefia formaţiunii. Victor Ponta a infirmat însă aceste scenarii, pe un ton ironic. „Nu mă tentează un transfer la altă echipă din ţară, doar la o echipă mare din străinătate”, a afirmat Ponta. Fostul premier a declarat, recent, că a depus la PSD Gorj o solicitare pentru un nou mandat de deputat pe listele partidului.
Potrivit unor surse din PSD, cel care ar fi gândit mutarea este Sebastian Ghiţă, implicat în patru dosare penale, dornic să îşi relanseze cariera politică. El nu a reuşit, cel puţin deocamdată, să îl convingă pe Victor Ponta să îl urmeze. Fostul premier este, mai degrabă, tentat să folosească umflarea PRU, partid în care s-au înscris mulţi dintre apropiaţii săi, drept un element de negocieri în interiorul PSD. PRU a racolat, în ultima perioadă, 11 parlamentari şi Victor Ponta poate folosi posibilitatea de a controla votul acestor parlamentari pentru a-şi asigura poziţia la negocierile cu Liviu Dragnea, atunci când conducerea centrală va valida listele propuse de organizaţiile judeţene.
De altfel, liderul PRU, Bogdan Diaconu, a devenit şeful PSD sector 4 şi deputat PSD în perioada în care Victor Ponta era liderul social-democraţilor. În ultimele zile, în PRU s-au înscris alţi patru parlamentari, foşti membri PSD. Printre aceştia se numără şi Mihai Sturzu, promovat în PSD de Victor Ponta. Mihai Sturzu a demisionat din PSD în decembrie anul trecut, după ce a pierdut lupta internă cu Liviu Dragnea pentru şefia PSD.
În cursul zilei de luni, s-au mai înscris în PSD senatorul Daniel Savu (fost ofiţer SRI) şi deputatul Ion Eparu. Şi-a anunţat înscrierea în PRU şi deputatul Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, care s-a despărţit de PSD printr-un atac dur la adresa lui Liviu Dragnea. „Din păcate, nu aş mai fi putut rămâne într-un PSD condus de cineva care nu doar că a făcut tot posibilul pentru a mă împiedica să candidez la Primăria Sectorului 5, dar s-a gândit că trebuie să plătesc chiar cu închisoarea pentru asta!”, a comentat Rizea. În martie, Rizea a scăpat de arestarea preventivă pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor după ce Camera Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA.
Anterior, în PRU se înscriseseră şi alţi parlamentari, printre care Marius Manolache, finul lui Victor Ponta. Director de comunicare şi purtător de cuvânt al PRU este, de săptămâna trecută, fostul purtător de cuvânt al premierului Victor Ponta, Mirel Palada.
Cu sau fără Victor Ponta, Bogdan Diaconu are ca ţintă formarea de grupuri parlamentare proprii şi face eforturi pentru trecerea pragului electoral. PRU a demarat deja negocierile pentru o alianţă cu PSRO, partidul condus de Mircea Geoană, iar la discuţii a participat şi deputatul Sebastian Ghiţă. Existenţa discuţiilor a fost confirmată de liderul PSRO, Mircea Geoană, care a invocat „pericolul” ca Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, care se opun justiţiei şi dezvoltării României, să participe la viitoarea majoritate guvernamentală. În contrapartidă, Geoană a estimat că „o coaliţie a partidelor mici poate reprezenta o soluţie”. Potrivit lui Geoană, condiţia pentru o alianţă ar fi „o acţiune în jurul PSRO, respectând criteriile şi valorile noastre privind o altă politică economică şi socială, integritate, transparenţă şi direcţia pro-occidentală a României”. La rândul său, Sebastian Ghiţă a susţinut că a fost discutată şi varianta ca la alegerile din toamnă cele două partide să aibă candidaţi pe lista unui singur partid, cu un prag electoral de 5%, având în vedere că o alianţă ar duce la un prag electoral de 8%. „Ideea a fost să facem un protocol care să valorizeze personalitatea domnului Geoană şi să construim liste”, a explicat Ghiţă, citat de HotNews.
Citiţi mai mult AICI