Război civil în Kîrgîzstan: Armata poate trage fără somaţie


Guvernul kirghiz a anunţat sâmbătă seara că a decretat o mobilizare “parţială” a armatei, ca urmare a violenţelor etnice înregistrate în sudul ţării, unde există cel puţin 77 de morţi şi 1.024 de răniţi.
Guvernul interimar a autorizat forţele de ordine “să facă uz de arme de foc” fără somaţie pentru restabilirea ordinii, în condiţiile în care “confruntările între grupuri etnice care folosesc arme de foc continuă” în sudul Kîrgîzstanului, se arată într-un comunicat oficial.
“Violenţele, numărul jafurilor şi al masacrelor creşte (…). Dacă nu sunt luate măsuri oportune şi eficiente, tulburările ar putea lua o amploare şi mai mare şi ar putea degenera în conflict regional”, a declarat guvernul într-un comunicat. “Pentru a asigura securitatea cetăţenilor, pentru a proteja regimul constituţional (…) şi a restabili ordinea, guvernul ordonă o mobilizare parţială în Kîrgîzstan”, adaugă comunicatul. Rezerviştii vor începe să fie înregistraţi de luni.
Conflictul sângeros dintre kirghizi şi minoritatea uzbecă a izbucnit în urmă cu două zile la Oş, al doilea oraş ca mărime al ţării, şi în regiunea învecinată. Guvernul deja declarase stare de urgenţă vineri la Oş, pe care sâmbătă a extins-o la un alt oraş din sud, Jalalabad.
Guvernul interimar kirghiz ceruse Rusiei să trimită un contingent militar pentru a pune capăt tulburărilor, dar Moscova a refuzat să intervină, subliniind că este un “conflict intern” şi s-a limitat la trimiterea unui ajutor umanitar. Între timp, Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă – organizaţie din care fac parte Kîrgîzstanul, Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan şi Tadjikistan – se va reuni luni pentru a discuta despre o eventuală desfăşurare în zonă a unui contingent de menţinere a păcii şi despre modalităţi de prevenire a conflictelor internetice.
Conflictele au loc într-o zonă de influenţă a fostului preşedinte pro-american Kurmanbek Bakiyev, alungat în aprilie din capitală, în urma unei revolte populare, despre care unii analişti spun că ar fi fost orchestrată de Moscova. Peste 85 de oameni au murit atunci în confruntările cu forţele de ordine.

Related posts

Leave a Comment