RFI: Sud-coreenii, îndemnaţi să plece din complexul Kaesong

Coreea de Sud i-a îndemnat vineri pe toţi sud-coreenii rămaşi în complexul de la Kaesong, să se întoarcă în ţară. Asta după ce Phenianul l-a închis de facto pe 3 aprilie. Seulul răspunde astfel refuzului regimului stalinist de a relua negocierile în acest dosar.”Guvernul a luat decizia inevitabilă de a retrage toate persoanele care se află (la Kaesong), pentru securitatea lor”, declară ministrul sud-coreean pentru Reunificare, Ryoo Kihl-jae.

Coreea de Nord a respins oferta sud-coreeană de negociere pe tema complexului industrial de la Kaesong, închis pe 3 aprilie de Phenian. Seulul ameninţase recent cu retragerea definitivă din complex.

Coreea de Sud a dat regimului nord-coreean un ultimatum de 24 de ore să accepte propunerea. În replică, Phenianul a declarat: “dacă marionetele sud-coreene continuă să agraveze situaţia, vom fi nevoiţi să adoptăm măsuri finale şi grave”.

Coreea de Nord a interzis accesul sud-coreenilor în complex, situat pe teritoriul său, la aproximativ zece kilometri distanţă de frontieră, începând cu data de 3 aprilie. Regimul a retras cei aproximativ 53 de mii de muncitori nord-coreeni, într-un context de tensiuni foarte puternice în peninsulă.

Ultimatumul sud-coreean sugera că Seulul este pregătit să retragă în mod definitiv, cel puţin pe termen lung, cei 850 de salariaţi sud-coreeni de la Kaesong, în mare parte cadre ce conduc cele 123 de întreprinderi sud-coreene prezente în complex.

Kaesong este unica dovadă a unor eforturi de apropiere între cele două Corei, după îngheţarea relaţiilor bilaterale, în 2010. Complexul a generat în 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 366 de milioane de euro, un ajutor nesperat în privinţa locurilor de mu

Related posts

Leave a Comment