Autoritățile și fermierii din Ungaria vor să se alieze cu omologii lor români, pentru a promova poziții comune la nivelul Uniunii Europene. Reprezentanții Ungariei spun că cele două țări au interese asemănătoare în ceea ce privește Politica Agricolă Comună, inclusiv în ceea ce privește cuantumul subvențiilor cuvenite fermierilor din Europa de Est. De asemenea, fermierii din Ungaria și cei din România doresc să se asocieze pentru a putea exporta împreună pe piețe precum cele din Ucraina ori din Rusia.Autoritățile din Ungaria și cele din România au stabilit încă din toamnă faptul că cele trei domenii prioritare de cooperare bilaterală sunt agricultura, energia și tehnologia informației. Acum, reprezentanții fermierilor maghiari au lansat, în cadrul unei conferințe organizate la Cluj, ideea unui parteneriat transnațional, spune reprezentantul Biroului Economic al Ungariei la Cluj, Attila Wass.
Cooperarea bilaterală este ușurată de faptul că fermierii din România și cei din Ungaria au interese comune, pe care trebuie să și le apere împreună în relația cu autoritățile de la Bruxelles, spune președintele Camerei de Comerț Karpatia, Sandor Kerekes.
La rândul său, consulul general al Ungariei la Cluj, Janos Magda, crede că există posibilitatea unei creșteri a comerțului bilateral, dar există și nevoia promovării unor investiții comune.
În prezent, companiile maghiare vând în România alimente și alte produse agricole în valoare de 1,3 miliarde de euro, în timp ce companiile românești vând pe piața maghiară mărfuri similare în valoare de 700 de milioane de euro.