RFI: SUA trimit un portavion în Golful Persic

SUA iau primele măsuri militare ca răspuns la criza din Irak, acolo unde grupări teroriste au atacat şi preluat controlul în ultimele zile asupra mai multor localităţi importante. Surse oficiale americane citate de CNN afirmă că Statele Unite vor trimite o nava de război în apele din apropierea Irakului.Portavionul George Bush în Golful Persic pentru a fi disponibil în cazul în care preşedintele Barack Obama decide efectuarea de raiduri aeriene în Irak, afirmă CNN, conform unor surse americane protejate de anonimat.

Anterior, liderul de la Casa Albă a declarat că nu vor fi trimise efective militare terestre în Irak, precizând că există alte opţiuni, potrivit RFI România.

“Am cerut echipei de consilieri în materie de securitate naţională să pregătească un eventai de opţiuni pentru susţinerea forţelor de securitate irakiene”, a declarat Barack Obama de la Casa Albă, subliniind că “fără un efort politic, orice acţiune militară va fi sortită eşecului”.

Guvernul irakian lansează contraofensiva

În paralel, armata irakiană, până acum neputincioasă în faţa atacurilor teroriştilor SIIL, a lansat o vastă operaţiune militară împotriva acestor atacatori care ameninţă acum inclusiv capitala Bagdad.

Mai exact, serviciile de securitate irakiene pregătesc sâmbătă lansarea unei contraofensive împotriva miliţiilor sunnite, la nord de Bagdad, în contextul în care Guvernul Nuri al-Maliki a decretat starea de urgenţă şi are prerogative nelimitate, informează AFP.

Efective suplimentare au fost mobilizate vineri la Samarra, oraş situat la 110 kilometri nord de Bagdad.

Armata irakiană speră să recucerească Tikrit, principalul oraş al provinciei Salaheddin, precum şi localităţile Dour şi Baiji, ocupate de insurgenţi sunniţi.

În oraşul Samarra, majoritar sunnit, se află unul din principalele locuri sfinte şiite din Irak – Mausoleul imamilor Ali al-Hadi şi Hassan al-Askari.

Related posts

Leave a Comment