RFI: Militari ruși au efectuat exerciţii cu muniţie reală în Transnistria

Aproximativ 400 de militari ruşi și 30 de vehicule au efectuat, miercuri, exerciţii cu muniţie reală în regiunea transnistreană, anunţă Comandamentul districtului vestic al armatei ruse.”Militarii au simulat respingerea unui atac din partea unor grupuri subversive”, a declarat miercuri colonelul Oleg Kocetkov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului districtului vestic al armatei ruse, scrie mediafax. Autoritățile moldovene nu au avut deocamdată o reacție după acțiunile militarilor ruși, potrivit RFI România.Viitoarea rotaţie a militarilor care fac parte din contingentul rus staţionat in Transnistria va avea loc în octombrie, a precizat colonelul Oleg Kocetkov. În ultimele luni, trupele ruse din regiunea transnistreană au efectuat numeroase exerciţii militare, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei din Ucraina. Contingentul militar rus din Transnistria, care are misiunea de menţinere a păcii, are aproximativ 2.000 de militari.

Recent, delegația R.Moldova în Comisia Unificată de Control a acuzat reprezentanții Tiraspolului că încalcă grav regimul existent în Zona de securitate. În pofida faptului, că între copreşedinţii Comisiei Unificate de Control, reprezentanţii Misiunii OSCE şi ai Ucrainei au fost asumate angajamente pentru perioada concediilor de vară privind ”neadmiterea acţiunilor unilaterale care ar putea duce la tensionarea şi destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate, partea transnistreană le-a încălcat”. Astfel, fără înştiinţarea Comandamentului Militar Întrunit al Forţelor Mixte de Menţinere a păcii, pe 11 august 2015 reprezentanţii „departamentului militar al regiunii transnistrene” au organizat un „punct de monitorizare, cercetare şi comunicare de transmisiuni” în apropierea satului Roghi,raionul Dubăsari şi au exersat activităţi de cercetare, utilizând mijloacele speciale. Acţiunile militarilor transnistreni s-au desfăşurat sub conducerea nemijlocită a așa zisului “viceministru al apărării al rmn-e”, colonelului Igori Dovgulici, cu implicarea a 8 unităţi de tehnică militară şi un efectiv de peste 30 de persoane, unii fiind înarmaţi cu automate. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie din s. Ustia r-l Dubăsari au intervenit,iar militarii transnistreni și-au stopat activităţile şi au părăsit locul desfăşurării exerciţiilor. Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control i-a sesizat pe ceilalți reprezentanți din Comisie (din partea Federaţiei Ruse, Transnistriei, Misiunii OSCE, dar şi Ucrainei) şi a solicitat ca reprezentanţii Tiraspolului să ofere informaţii detaliate despre cele întâmplate. Pe motiv că ”acţiunile transnistrenilor au avut loc cu încălcarea gravă a regimului existent în Zona de securitate”, reprezentantul politic în procesul de negocieri în problema transnistreană din partea Chişinăului a solicitat omologului din Tiraspol explicaţii pe marginea acestor acțiuni, dar și respectarea pe viitor a angajamentelor asumate în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control reprezintă interesele țării în această comisie şi participă nemijlocit la realizarea Acordului cu privire la principiile de soluționare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992. Delegaţia Republicii Moldova în Comisie acordă asistenţă multilaterală procesului de soluționare paşnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Acum câteva zile, la Tiraspol a avut loc o întrevedere a reprezentaţilor politici în problema transnistreană. Printre subiectele abordate au fost asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor şi mărfurilor, problema terenurilor de după traseul Camenca – Tiraspol care aparțin locuitorilor raionului Dubăsari și cărora le este îngrădit accesul și posibilitatea de a prelucra pământurile. Oficialii moldoveni susțin că aceste neînțelegeri pot să afecteze în general respectarea drepturilor de proprietate și a celor antreprenoriale, ca principii fundamentale pentru activitatea economică și investițională.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment