RFI: François Hollande remaniază guvernul de la Paris

La câteva ore după ce a anunţat o importantă remaniere guvernamentală, François Hollande a acordat un interviu de circa 30 de minute canalelor de televiziune TF1 şi France 2. De ce a fost nevoie de această schimbare de echipă cu doar 14 luni înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale şi legislative? Ce priorităţi şi-a fixat până atunci? Iată doar două din numeroasele întrebări la care a răspuns – sau nu – şeful statului francez, transmite RFI România.Trei mari priorităţi i-au fost fixate noului guvern – al 3-lea – condus de premierul Manuel Valls : securitatea – adică protecţia francezilor -, combaterea şomajului şi mediul înconjurător – lucru care explică, poate, revenirea în guvernul de la Paris a trei ecologişti. « Noua echipă trebuie să acţioneze, să reformeze şi să avanseze până în mai 2017 în toate aceste direcţii » spune François Hollande. « Greii » din precedentul executiv – Ségolène Royal, Michel Sapin şi Emmanuel Macron – rămân în post “cu atribuţii sporite” precizează şeful statului. “E vorba deci de o remaniere coerentă şi în continuate” a mai insistat Hollande.

În privinţa reformei constituţionale şi a dezbaterii – interminabile şi fratricide pentru toate partidele – despre retragerea cetăţeniei franceze celor găsiţi vinovaţi de acte teroriste, preşedintele îşi doreşte ca discuţiile să nu mai dureze, ba mai mult, « să se termine cât de repede. Si francezii îşi doresc acest lucru » constată François Hollande.

În criza agricolă cu care se confruntă actualmente Europa, liderul de la Paris promite pentru viitorul apropiat « anunţuri importante » pentru agricultori. Totodată însă el admite ideea că « trebuie un plan de stocare european » şi « acţiuni contra embargoului impus de ruşi ». Puneri la punct ce intervin în contextul în care luni are loc la Bruxelles un consiliul european la nivel de miniştrii ai agriculturii.

Moscova a fost criticată apoi de Hollande când a venit vorba de dosarul sirian. « Le cer ruşilor să-şi stopeze acţiunile în Siria. Bashar al-Assad profită de intervenţia Moscovei pentru a-şi masacra populaţia. De aceea trebuie să plece de la putere chiar dacă într-o primă etapă, până la alegeri, va trebui negociat cu regimul de la Damasc » a admis preşedintele francez.

În fine, în privinţa eventualei sale candidaturi la un nou mandat anul viitor, François Hollande a refuzat să răspundă la întrebare, dorind să se concentreze până la capăt, adică încă 14 luni de acum încolo, pe misiunea pe care i-au încredinţat-o compatrioţii săi în 2012, aceea de preşedinte. « Nu fac niciun calcul politicianist dar trebuie să am rezultate ca să pretind la un alt mandat” a ţinut să precizeze Hollande. El a reiterat cu această ocazie obiectivul de a inversa curba şomajului, condiţie obligatorie pe care şi-a fixat-o demult pentru a candida, eventual, din nou la preşedinţie.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment