RFI: Urbanismul intră în era digitală: Primăria Cluj-Napoca înlocuieşte cozile la ghişee cu click-urile pe Internet

Premieră anti-birocratică la Cluj: de la începutul lunii aprilie, primăria va elibera documente de urbanism în format electronic. Pentru acest lucru, invistiţia autorităţii locale a fost minimă: a cumpărat semnături electronice pentru funcţionarii săi şi s-a conectat la platforma naţională edirect-eguvernare.ro. Nu este prima data când Primăria Cluj-Napoca foloseşte tehnologia informaţiei în activitatea de zi cu zi: la Cluj poţi afla unde să parchezi de pe telefon şi poţi face sesizări online, care sunt urmărite public până la rezolvare.

Din aprilie, Primăria Cluj-Napoca va emite în format electronic cerficiate de urbanism, va putea prelungi actele deja eliberate şi va emite avize, precum cele de salubritate, patrimoniu, spaţii verzi, în vederea obţinerii diverselor autorizaţii. Această facilitate nu exclude posibilitatea de a te prezenta personal la ghişeul şi de a depune un dosarul în format fizic, pentru cei care preferă această variantă. 
Primăria Cluj-Napoca este prima din România care s-a grăbit să pună în aplicare o ordonanţă de urgenţă, emisă de Guvernul Cioloş. Este vorba despre obligativitatea conectării autorităţilor locale la platofmra naţională edirect-eguvernare.ro şi digitalizarea actelor administrative, spune primarul Clujului, Emil Boc.
“Acest sistem este deschis tuturor primăriilor din România. Sunt curios câte vor respecta ter menul de 20 aprilie, pentru implementare, pentru că au avut la dispoziţie, în total, patru luni de zile să îl implementeze. Noi am lucrat, din luna ianuarie, în fiecare zi, pentru a perfecţiona procedurile interne, am făcut instructajul cu funcţionarii, ne-am constituit semnăturile electronice la toţi funcţionarii care emit şi elaborează aceste avize, am verificat dacă funcţionează sistemul. Astăzi, el este, deja, funcţional, dar îl deschidem doar la începutul lunii aprilie. Ca să fiu şi mai direct: este o obligaţie legală, pe baza unei legi în vigoare ca toate primăriile să aibă funcţional acest sistem, începând cu 20 aprilie”, a precizat primarul Clujului.
Ce înseamnă acest lucru pentru cetăţeni, eplică edilul Clujului: “Cetăţeanul, de acasă, de la calculator va încărca direct pe internet documentaţia necesară, nu va trebui să se deplaseze la primărie, nu va trebui să ia contact cu niciun funcţionar public, ci, dimpotrivă, va primi totul la fel, acasă, pe calculator şi va putea să-şi decarce avizul, autorizaţia sau certificatul de urbanism cu care, după aceea, să procedeze la realizarea lucrărilor de investiţie sau de construcţie”, a mai spus primarul Clujului.
Citiţi mai multe şi ascultaţi reportajul pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment