La peste 1200 de metri altitudine, în cea mai întinsă comună din România, la Mărişel, turiştii au surpriza să descopere că există şi funcţionează un observator astronomic şi o antenă parabolică de mari dimensiuni. De ce a fost ales Mărişelul pentru un astfel de proiect ştiinţific, aflăm de la cercetătorul Paul Dolea, coordonatorul observatorului astronomic din Apuseni.
“A fost pus în funcţiune în anul 2009. În fază iniţială, avea un echipament optim mai puţin performant. În urmă cu un an de zile am reuşit să dotăm observatorul cu un telescop profesional care face ca prin locul ales pentru acest observator şi prin telescop să fie unul dintre cele mai bune puncte de observare a cerului dinRomânia”, a spus cercetătorul Paul Dolea.
Staţia de la Mărişel este mai mult decât un punct de observare a cerului, amplasat într-un loc în care aproape nu există poluare luminoasă. Este şi o staţie de radiocomunicaţii spaţiale, cu ajutorul căreia oamenii de ştiinţă au reuşit să primească informaţii de la primul satelit românesc, Goliath, lansat în orbită cu câţia ani în urmă. Însă acesta a fost doar un proiect în care a fost implicat observatorul astronomic din Munţii Apuseni. Pe lângă activitatea de cercetare, observatorul mai este folosit şi în scopuri didactice. Anual, aici au loc tabere de astronomie pentru elevi. De sataaceasta, profesorii au fost cei şcoliţi. Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – Romania, a organizat pentru profesorii de matematică şi fizică, un curs de iniţiere în activităţi şi tehnologii spatiale precum şi în astronomie.
Citeşte şi ASCUTĂ tot reportajul AICI.