Clujul, situat pe primul loc în țară la Evaluarea Națională, acul acesra, cu 88,71% note peste 5 și pe locul 2 la nivel național la numărul mediilor de 10, după Capitală, are și copiii care nu au reușit să ia nici măcar nota 5 la Evaluarea Națională. Suprizător sau nu, cei mai mulți sunt din mediul rural.
Clujul are cele mai bune rezultate înregistrate în ultimii trei ani, cu 388 de note de 10 la Limba română, 140 de note de 10 la Matematică, au fost 13 note de zece la Limba maternă și 66 de elevi care au avut media zece la Evaluarea Națională.
În top 10 școli din Cluj se află și două unități școlare private (Elf și Spectrum), arată statisticile. Însă pentru o parte dintre elevi, publicarea rezultatelor la Evaluare nu a fost o bucurie.
Elevi defavorizați
Există 17 unități de învățământ în care mediile elevilor nu au depășit nota 5. 98% dintre acestea sunt școli de la țară. Coincidență sau nu, în multe dintre aceste școli cu rezultate slabe încă se mai practică învățământul simultan. Adică un profesor predă materia diferențiat unor elevi de diferite vârste, aflați în aceeași sală de clasă. Specialiștii în educație spun că învățământul simultan nu asigură o calitate a educației și ar trebui eliminat, mai ales la clasele de gimnaziu, spune Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj.
”Am dus adevărate bătălii cu mulți primari din mediul rural care nu înțelegeau că este foarte importan ca elevul să învețe într-o clasă de sine stătătoare, cu profesori calificați. De multe ori, nici profesorii nu aleg să meargă, pentru că e foarte greu să predai în sitem de învățământ simultan. Soluția, până la urmă, este tot să îi transporți cu un microbuz la o școală apropiată. Legislația dă dreptul unităților administrativ-teritoriale să aibă școală proprie, măcar la centrul de comună. Puțini sunt cei care renunță, din niște orgolii pe care chiar nu le înțeleg. Va trebui să avem în vedere mai multe întâlniri cu reprezentanții UAT-urilor să încercăm să-i lămurim că nu este calitate și ținem ca pe un bolnav pe aparate astfel de școli”, a declarat Marinela Marc, de la Inspectoratul Școlar al Județului Cluj.
Lipsa accesului la tehnologie
Dacă unii au pus rezultatele bune la Evaluarea Națională de anul acesta pe seama dificultății mai mici a subiectelor sau pe seama faptului că elevii au fost mai atenți și mai concentrați la Matematică și Română, în timpul orelor online, rezultatele slabe ale elevilor de la țară pot fi puse tot pe seama lipsei accesului la tehnologie.
Aproximativ 5000 de elevi din județul Cluj nu au tablete, laptopuri sau telefoane smart, iar unii nu au nici acces la internet sau abonament de date. Pentru aceștia, accesul la școala online a fost imposibilă, în condițiile suspendării cursurilor, din cauza pandemiei de coronavirus.