Republuca Moldova va insista cu “dragoste” ca Rusia să-şi retragă trupele dislocate în Transnistria


În cadrul întrevederii de joi dimineaţa pe care a avut-o preşedintele interimar al Republicii Moldova, speakerul parlamentului Mihai Ghimpucu cu şeful administraţiei preşedintelui Rusiei, Serghei Narîşkin a fost solicitată retragerea trupelor ruseşti dislocate în regiunea transnistreană.”Problema în cauză trebuie discutată cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. Sper că vom reuşi să ne referim la ea în cadrul summit-ului şefilor statelor CSI, care va avea loc pe 8-9 octombrie la Chişinău”, a spus Mihai Ghimpu, care a confirmat că summit-ul se va produce în capitala Republicii Moldova la cel mai înalt nivel.
Şeful interimar al statului moldav a anunţat că, în contextul discuţiilor avute cu “rusul” Narîşkin, s-a pus şi problema creditului de stat în valoare de $500 mil. pe care Rusia a anunţat că îl va acorda Moldovei.
“Serghei Narîşkin a confirmat că Duma rusă de Stat a ratificat Legea cu privire la acordarea unui asemenea credit, însă pentru a-l obţine mai trebuie să semnăm un acord de credit”, a menţionat Ghimpu. Ghimpu a mai confirmat o dată că în plan general politica Republicii Moldova faţă de Rusia nu se va modifica, pentru că există un partener strategic cu fosta metropolă.
În cadrul filmărilor protocolare, şeful administraţiei preşedintelui Rusiei, Serghei Narîşkin, i-a spus lui Mihai Ghimpu că Rusia şi Republica Moldova nu îşi dezvoltă relaţiile pe un teren nefertilizat, că “popoarele celor două ţări sunt legate de o prietenie şi înţelegere reciprocă, care neapărat trebuie menţinută şi fortificată”.

Related posts

Leave a Comment