Republica Moldova, victima Uniunii Vamale Rusia-Belorusia

Minskul a fost obligat sa respecte regulile Uniunii vamale Rusia-Belorusia, astfel ca dat curs solicitarii Rospotrebnadzorului rus de-a sista productia vinicola de la Chisinau. Decizia autoritatilor Belorusiei de impunere a unui embargou asupra productiei vinicole basarabene a ajuns prin fax la Chisinau si nu a fost remisa pe cale oficiala, a declarat Vladimir Filat, premierul basarabean, scrie agentia rusa Regnum.Daca medicul sanitar principalul a Rusiei Ghenadie Oniscenko s-a declarat un dusman al productiei vinicole moldoveneasti, de aceasta data medicul sanitar belorus Oleg Arnautov a semnat documentul de sistare a certificatelor de import a vinului, cogniacului si materialelor vinicole produse in Republica Moldova si Georgia. Documentul precizeaza ca decizia data poarta un caracter temporar si actioneaza pana la luarea unei decizii speciale ulterioare.
Comercializarea productiei aclcoolice din Republica Moldova pe piata rusa a fost limitata de Rospotrebnadzor, institutie care a avansat pretentii la adresa Belorusiei care constau in faptul ca partea belorusa nu respecta acordurile in vigoare a Uniunii vamale. In data de 5 aprilie medicul sanitar al Belorusiei Oleg Arnautov au discutat la Moscova cu omologul sau rus Ghenadii Oniscenco in privinta avansarii unei colabarori interministeriale. Motivul acestei intrevederei l-a constituit declaratiile sefului Rosporebnadzorului Federatiei Ruse care a acuzat Belorusia ca nu respecta acordurile sanitare asumate la nivel bilateral si in cadrul formatului Uniunii vamale Rusia, Belorusia, Kazahstan, scrie presa rusa.
Republica Moldova este pregatita sa reactioneze la masurile restrictive adoptate de Minsk si aplice actiuni simetrice la asdresa belorusilor.

Related posts

Leave a Comment