Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor patronale din România, până la finalul anului, volumul comerţului electronic va creşte cu 35 la sută faţă de anul 2016. Acest lucru înseamnă că va fi depăşită cifra de 2,8 miliarde de euro în zilele din decembrie în care utilizatorii comandă cadouri pentru Crăciun. Ritmul de creştere al comerţului on-line s-a menţinut la cote înalte, în condiţiile în care anul trecut, volumul total al comerţului on-line a crescut cu 38 la sută faţă de anul 2015. În anumite domenii, cum ar fi cel al comerţului cu flori, creşterile au fost şi mai mari, spune Ioana Molnar, proprietara celui mai mare astfel de magazin de flori, Magnolia.ro.
Creşterea este dată în principal de comenzile lansate din marile centre urbane, spune proprietarul unui magazin on-line de jucării, BestKids, George Şerban. El spune că cele mai mari creşteri vin din oraşele studenţeşti.
Există o explicaţie simplă pentru această distribuţie geografică a comenzilor on-line. Deşi România se află pe primele locuri în clasamentul mondial al vitezei la Internet, ţara noastră se află la coada ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de digitalizare a serviciilor publice. De asemenea, se numără printre ţările în care competenţele digitale generale ale populaţiei se află la un nivel scăzut. Totuşi, reprezentanţii Asociaţiei Române a Magazinelor On-line estimează că, în anul 2020, comerţul electronic va trece pragul de 5 miliarde de euro.