Rapoartele CE alimentează ideea că România şi Bulgaria au aderat prematur la UE

Rapoartele interimare ale Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria riscă să alimenteze scepticismul celor care cred că UE a admis prea rapid România şi Bulgaria, în euforia care a urmat căderii “Cortinei de Fier”.Comisia Europeană a denunţat marţi lipsa de rezultate în România şi Bulgaria în materie de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate, îndemnând cele două ţări să depună mai multe eforturi în aceste domenii considerate “priorităţi naţionale”.
“Executivul european are o abordare dură în special faţă de Bulgaria”, subliniază AFP, notând că raportul CE critică “rezultatele insuficiente ale sistemului judiciar în materie de anchetare şi judecare a cazurilor de corupţie şi crimă organizată”.
“Este nevoie de îmbunătăţiri pentru a avea proceduri mai scurte şi mai eficiente”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, exprimând regretul “că nicio condamnare nu a fost pronunţată din mai 2009 într-un caz de amploare privind criminalitatea organizată”.
Bruxelles-ul este mai puţin sever, dar totuşi critic faţă de România, care “nu a menţinut ritmul reformelor în justiţie”, notează France Presse.
“La modul general, atât România, cât şi Bulgaria trebuie să trateze aceste chestiuni ca fiind priorităţi naţionale”, subliniază purtătorul de cuvânt al CE.
“Aceste rapoarte riscă să alimenteze scepticismul celor care cred că Uniunea Europeană a permis aderarea Bulgariei şi României prea devreme, în euforia care a urmat căderii Cortinei de Fier în Europa”, încheie AFP.

Related posts

Leave a Comment