PS Florentin Crihălmeanu – 61 de curiozități despre 61 de ani de viață

PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, s-a stins din viață la 61 de ani. Am adunat 61 de curiozități despre marele ierarh.

  1. A simțit chemarea spre preoție la 23 de ani, după ce a leșinat în Biserica Piariștilor, unde participa la slujba de Rusalii. Așa l-a cunoscut pe primul său îndrumător spiritual, pr. Pantelimon Aștelean.
  2. Bunica sa era fiica ambasadorului Franței în România, stabilită în Iași.
  3. Bunicul său matern era marele lingvist Petru Caraman.
  4. Mama sa era romano-catolică, iar tatăl său este greco-catolic. Sora sa este călugăriță în Congregația Surorilor Maicii Domnului. Mai are un frate, plecat din țară.
  5. A fost elev în Turda, Iași și Cluj. Muncea în vacanțe ca să își strângă bani pentru a merge la mare.
  6. PS Florentin Crihălmeanu a fost tanchist; ca orice tânăr crescut în comunism a fost înrolat obligatoriu în armată.
  7. Prima sa specializare a fost ingineria; a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Polithenic din Cluj, pe care a absolvit-o în 1984.
  8. A lucrat ca inginer în Bistrița, apoi în Cluj-Napoca.
  9. A început să studieze Teologia Greco-Catolică în clandestinitate, din anul 1986.
  10. Tânărul Florentin Crihălmeanu a fost hirotonit preot în Piața Libertății, azi Piața Unirii din Cluj. Acolo erau organizate liturghiile greco-catolice, deoarece toate lăcașurile de cult al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, fuseseră confiscate de comuniști în 1948.
  11. Florentin Crihălmeanu a fost studentul uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământul superior din lume: Universitatea Pontificală Urbaniană din Roma.
  12. A fost profesor universitar, din 1994, la Institutul Teologic Greco-Catolic, azi Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș-Bolyai.
  13. Florentin Crihălmeanu a fost hirotonit episcop de un sfânt: Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei. Ioan-Paul al II-lea a fost primul papă de origine poloneză. Printre strămoșii săi îndepărtați se număra și un român: Bartolomej Wojtyla, menționat în documente în anul 1788.
  14. La data hirotonirii sale, în 1997, PS Florentin Crihălmeanu era cel mai tânăr episcop catolic din lume; avea 38 de ani.
  15. La început, PS Florentin Crihălmeanu a deținut titlul onorific de episcop de Sili. În fapt, era episcop auxiliar al arhiepiscopului ad personam IPS George Guțiu, cel care conducea Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.
  16. PS Florentin Crihălmeanu a devenit episcop eparhial în anul 2002; a ales să preia jurisdicția eparhiei sale în data de 6 august, pentru că atunci era hramul catedralei sale dragi, Schimbarea la Față.
  17. Din anul 2005, PS Florentin Crihălmeanu a obținut prestigiosul titlu de doctor al Universității Pontificale Urbariene din Roma
  18. Acesta nu a fost singurul său titlu de doctor; PS Florentin Crihălmeanu a devenit și Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. După unele surse, a fost primul ierarh greco-catolic român care a avut un asemenea titlu.
  19. PS Florentin Crihălmeanu este cel care a reluat lucrările la noua catedrală greco-catolică din Piața Cipariu. Este vorba de cea mai mare biserică catolică din România.
  20. Pentru construcția acestei catedrale, PS Florentin Crihălmeanu a aprobat o soluție de construcție unică în lume, care folosește platforme retrase pentru a crea spații foarte interesante.
  21. A fost implicat în organizarea vizitelor a doi Papi în România: cea a Sfântului Ioan-Paul al II-lea, în 1999, și cea a Papei Francisc, în 2019.
  22. PS Florentin Crihălmeanu a fost decorat de președintele României cu Ordinul Meritul Cultural.
  23. Pe lângă calitatea de episcop greco-catolic, a fost și conducătorul din România al unui ordin cavaleresc catolic. PS Florentin Crihălmeanu era prior pentru România al Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius. Acest ordin este condus la nivel mondial de cardinalul Francisco Monterisi și de ducele Fabrizio Mechi.
  24. A fost episcopul care a așezat în țară singurele moaște certe ale Sfântului Apostol Andrei, care este patronul spiritual al României. Aceste moaște se află în biserica greco-catolică din cartierul clujean Făget.
  25. A fost unul dintre episcopii implicați în procesul de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici martiri în temnițele comuniste. Ei au devenit Fericiți ai Bisericii Catolice în 2 iunie 2019, în cadrul unei liturghii oficiată de Papa Francisc pe Câmpul Libertății din Blaj.
  26. PS Florentin Crihălmeanu a avut un rol important în organizarea primei vizite din istorie a unui Papă în Transilvania, în 2019.
  27. A primit la Cluj numeroși cardinali din întreaga lume.
  28. Modelul său uman era reprezentat de cardinalul Iuliu Hossu, azi Fericit al Bisericii Catolice.
  29. PS Florentin Crihălmeanu a fost implicat în două proiecte care au schimbat fața Bisericii Greco-Catolice: reorganizarea după ieșirea în catacombe, la finalul regimului comunist, și reorganizarea Bisericii Române Unite cu Roma, după ce aceasta a devenit Arhiepiscopie Majoră.
  30. A făcut parte din ultimul Consiliu al Ierarhilor Bisericii Române Unite cu Roma și din primul Sinod al acesteia.
  31. Era membru al unui organism important de la Vatican: Congregația pentru Bisericile Orientale.
  32. Era pasionat de sport și de drumeții; participa la escaladă în Cheile Turzii.
  33. PS Florentin Crihălmeanu era pasionat de muzică; el însuși cânta la muzicuță și la chitară.
  34. Episcopul iubea fotbalul; juca fotbal cu tinerii și urmărea cu plăcere meciurile echipelor CFR Cluj și Universitatea Cluj.
  35. Ultimul meci la care a mers pe stadion a fost între Dinamo București și Aston Villa.
  36. Iubea schiul și sporturile de iarnă, în general.
  37. Locul său preferat de odihnă era căbănuța sa de la Măguri-Răcătău, din Munții Apuseni.
  38. Iubea cu pasiune limba italiană; când se simțea bine cu apropiații săi, folosea această limbă pentru a-și exprima fericirea.
  39. A fost de trei ori gazda Familiei Regale a României, în 2015, 2016 și 2017.
  40. În anul 2015, a primit-o în catedrala din Piața Cipariu pe Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei. Ea este descendenta atât a împăratului Leopold de Habsburg, care a susținut crearea Bisericii Române Unite cu Roma, cât șia Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ai României, făuritorii Marii Uniri.
  41. În anul 2007, a fost gazda, la Cluj, a primului patriarh al Ierusalimului care a vizitat orașul nostru. Este vorba de patriarhul melkit (greco-catolic) Gregorios al III-lea.
  42. A transformat aniversarea Centenarului Marii Uniri într-un moment de unitate religioasă. La ceremoniile din 1 Decembrie 1918, au participat un cardinal romano-catolic, Eminența Sa Francisco Monterisi, un mitropolit ortodox, IPS Andrei Andreicuț, și un episcop greco-catolic, PS Florentin Crihălmeanu. Ceremoniile au fost organizate și în catedrala greco-catolică, și în cea ortodoxă.
  43. A fost primul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla care a avut email și care folosea social-media; folosea WhatsApp pentru a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu.
  44. A creat prima agenție catolică on-line de știri din România, Catholica.ro.
  45. A creat un sistem de decorații ecleziastice, care include Crucea Sfântul Iosif, Diploma Cardinal Iuliu Hossu și Diploma Sfântul Iosif.
  46. A contribuit la revitalizarea Colegiului Pio Romeno de la Roma, unde locuiesc tinerii români care merg în Cetatea Eternă pentru a studia Teologia.
  47. Pasionat de istorie și de artă, a contribuit la deschiderea unor muzee inedite: Muzeul Eparhial din Gherla și Muzeul Crucii din cartierul Făget; ultimul este rodul strădaniilor părintelui Remus Tegzeșiu.
  48. A binecuvântat cea mai mare icoană pe sticlă din România: un triptic din biserica greco-catolică din Mănăștur, realizat de artistul Tudor Scripor.
  49. PS Florentin a sfințit și primele vitralii din România realizate prin tehnica vetrocemento, instalate în biserica greco-catolică din Gheorgheni. Și aceste vitralii au fost realizate de Tudor Scripor.
  50. Episcopul Florentin era înzestrat cu un fin simț al umorului și știa să aprecieze o glumă bună. Povestea cu plăcere mai ales anecdote cu tâlc, din care tinerii putea trage învățăminte utile.
  51. Se bucura atunci când avea timp să se joace cu copiii; participa la activitățile lor în aer liber și le spunea povești.
  52. A aprobat un aggiornamento original la slujbele bizantine: Liturghia Copiilor, introdusă prima oară în Cluj de părintele Mircea Marțian.
  53. A încurajat producerea de filme despre Biserică, dar mai ales despre cardinalul Iuliu Hossu.
  54. Organiza cu regularitate conferințe de presă și întâlniri cu jurnaliștii; a fost primul episcopul greco-catolic din Cluj care a acceptat să vorbească în transmisii live pe Facebook.
  55. În biroul său de la Episcopie, adunase o bibliotecă imensă și valoroasă.
  56. De o generozitate excepțională, încerca să îi ajute pe cei aflați în nevoie; dăruia banii săi proprii când avea ocazia.
  57. A contribuit din plin la refacerea comunităților greco-catolice; în multe cazuri, a sfințit biserici și mănăstiri noi, pentru că statul român nu le-a retrocedat pe cele confiscate în 1948.
  58. A încurajat dezvoltarea învățământului greco-catolic, de la grădiniță la facultate.
  59. Cu ocazia unei vizite în Țara Sfântă, a preferat să doarmă în deșert. A construit un soi de zid de pietre, pentru a nu permite șerpilor să se apropie de el, în timpul somnului.
  60. Iubea oamenii indiferent de culoarea pielii, vârstă, religie sau limbă; pe toți îi considera fii ai lui Dumnezeu.
  61. A avut puterea de a-i ierta pe cei care i-au făcut rău.

Related posts

Leave a Comment