Proiectul South Stream:Datorită României, s-a activizat Bulgaria

După ce „Gazprom” a semnat un acord în privinţa proiectului South Stream cu România, brusc s-a activizat Bulgaria. Prin urmare, un acord similar cu această ţară va fi semnat săptămâna aceasta. Experţii susţin că Rusia s-a folosit de România, tocmai, ca să exercite presiuni asupra bulgarilor, scrie Gazeta.ru.”Gazprom” a reuşit să obţină acordul din partea Bulgariei în privinţa realizării studiului de fezabilitate privind proiectul „South Stream”. Şeful monopolului Alexey Miller a declarat vineri că un acord în acest sens va fi semnat săptămâna viitoare. Întreprinderea comună, potrivit lui Miller, părţile intenţionează s-o creeze cât mai devreme, estimativ în luna noiembrie a acestui an.
Acordul privind participarea Bulgariei la South Stream a fost semnat în ianuarie 2008, dar dupa schimbarea guvernului bulgar, în vara anului 2009 noul prim-ministru Boiko Borissov a început să vorbească despre abandonarea de către Bulgaria din proiectele energetice comune stabilite cu Rusia (Bulgaria mai participă în conducta Burgas – Alexandroupolis, precum şi în construcţia centralei nucleare de la Belene).
Este curios faptul că acum câteva zile, Gazprom a semnat un acord cu privire la studii de fezabilitate pentru trecerea South Stream prin România. După cum a raportat, în cazul în care rezultatele calculelor va fi pozitiv în primul trimestru al anului viitor, Rusia şi România poate semna un acord interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectului.
Traseul conductei pe teritoriul românesc a fost iniţial văzută ca o alternativă la o chestionare şi o exercitare a presiunii asupra bulgarilor. Astfel, acordul cu România a împins Bulgaria să îşi intensifice negocierile cu Gazprom, susţin experţii.
„”Gazprom-ul” şi-a îmbunătăţit poziţia de negociere, datorită acord preliminar realizat cu România – a afirmat şeful de Est European Gas Analysis Michael Korchemkin – Acum, cele două ţări se luptă pentru dreptul de a primi venituri din tranzitul de gaze..”
Cu toate acestea, un acord cu privire la studii de fezabilitate pentru doar o etapă preliminară, de fapt, nimic nu arată atât de definitv. Potrivit Vitaly Kryukov, vorbim despre o selecţie a unui traseu specific care va fi posibil numai după ce calculele vor fi definitivate, şi Gazprom va opta fie în favoarea Bulgariei, sau în favoarea România. Cu alte cuvinte, monopolul rus s-a asigurat, diversificând traseele.
Cu toate acestea, atât Bulgaria, cât şi România, nu se bazează doar pe proiectul South Stream – ambele ţări sunt implicate în proiectul Nabucco-alternativ celuia rusesc (de exemplu, împreună cu Ungaria, Româniaa deschis vineri o porţiune de 47 de kilometri de conductă, conectând Aradul de Szeged).
Bulgaria a spus clar că se bazează pe bonusuri suplimentare de la Rusia pentru realizarea acestui acord şi de-a fi parte-cheie în proiectul South Stream. Ei intenţionează să discute cu şeful de capacitatea Gazprom de a reduce preţurile pentru gazele ruseşti. Care este preţul acum? Nu sunt cunoscute cifrele exacte, iar Gazprom aceste date nu le dezvăluie. Cu toate acestea, preţul mediu al livrărilor Gazpromului spre Europa, conform pieţei, este estimat la 250-260 $ per 1000 de metri cubi.

Nota:
„SouthStream”
– Proiectul conductei de gaz, care va rula pe sub Marea Neagră de la Novorossiysk spre portul bulgar Varna. Mai mult, acesta va fi împărţit în două extensii, care vor trece prin Balcani, spre Italia şi Austria.
Nabucco
Conducta de gaz euroociidentală care este văzută în prezent ca un „proiect virtual”. Principalii furnizori potenţiali sunt Iran, Azerbaidjan şi Turkmenistan.

Related posts

Leave a Comment