Programul “Prima Casă”, blocat de stat


Au trecut patru luni de când a fost relansat programul Prima Casă, care permite românilor să construiască locuinţe cu credit garantat de stat. Câte astfel de credite au fost acordate? Zero. De ce? Pentru că, în realitate, statul şi băncile nu au finalizat semnarea documentelor necesare.
Statul şi băncile nu au parcurs încă toţi paşii legali necesari pentru acest program.
“Băncile nu ne-au dat încă normele lor cum să funcţioneze şi plus că trebuie să semnăm convenţiile între noi şi ei şi încă se mai gândesc, pentru că sunt nişte lucruri mai complicate”, a declarat Aurel Şaramet, preşedinte Fondul de Garantare.
Clienţii nu pot decât să aştepte normele băncilor şi semnarea convenţiilor dintre bănci şi stat. Asta după ce şi statul a întârziat trei luni publicarea în Monitorul Oficial a acestor convenţii.
Cei care visează la o locuinţă construită prin programul Prima Casă nu au decât să viseze în continuare. Şi nu o spunem noi, o cam spune statul pentru că nu s-a grăbit să dea legistaţia necesară. Şi nici băncile nu s-au grăbit să facă presiune ca să poată da acest gen de credite. Vestea bună, dacă se poate numi aşa, este că în acest an, doar 5 la sută dintre români spun că vor să ia un credit bancar.
Persoanele interesate de contractarea unui credit garantat de stat, pentru construcţia unei locuinţe, beneficiază de un plafon maxim de 70.000 de euro. Asta deocamdată, doar pe hârtie.

Related posts

Leave a Comment