Program de experimente ştiinţifice pentru elevii de liceu

Elevii de liceu sunt invitaţi să se înscrie în programul de experimente ştiinţifice Chemgeneration. Programul se va desfăşura în perioada 2018-2019 şi va fi gratuit pentru toţi liceenii din ţară.

Scopul programului este de a educa elevii, într-un mod practic, cu privire la importanţa chimiei şi a ştiinţelor naturale pentru construirea unui viitor durabil. Elevii sunt invitaţi să participe la o serie de ateliere de chimie, cu durata totală de 90 de minute, în cadrul cărora asistă la prezentări interactive, învaţă normele de conduită în laborator şi efectuează experimente în perechi, asistaţi de moderatori special instruiţi. Atelierele sunt destinate tuturor liceenilor, şi nu doar celor cu rezultate de excepţie sau pasionaţi de chimie.

 

“Am creat acest program pentru ca elevii să înţeleagă cum funcţionează chimia dincolo de manuale şi de săli de clasă, să participe la experimente interactive şi să afle cum, prin intermediul ştiinţei, fiecare dintre noi poate contribui cu soluţii atât la micile probleme cotidiene, cât şi la unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea contemporană”, spune Luminiţa Teodorescu, Managing Director, BASF România.

 

BASF Chemgeneration este un proiect amplu, care se organizează în 11 ţări din Europa Centrală şi de Sud, împreună cu unele dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din lume. În România, BASF realizează acest program în parteneriat cu Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor (Universitatea Politehnica din Bucureşti), Facultatea de Chimie (Universitatea Alexandru I. Cuza din Iaşi).

 

“Tema acestei prime ediţii este economia circulară, mai exact, reutilizarea unui obiect prin reciclare”, explică Luminiţa Teodorescu. “Elevii vor crea un sistem real de filtrare a apei, vor fabrica hârtie de scris prin reciclarea ziarelor vechi, vor extrage metal prin electroliză şi vor demonstra că există materiale plastice care pot fi degradate complet în mai puţin de patru săptămâni. Practic, vor dovedi că este posibil să atingem obiectivul <>, fără să renunţăm la confortul de zi cu zi.”

 

În Cluj-Napoca, primul atelier va avea loc pe data de 16 martie, la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică (Univ. Babeş-Bolyai). Următoarele ateliere se vor desfăşura săptămânal în aceeaşi locaţie, în fiecare zi de vineri, la ora agreată cu profesorul coordonator din cadrul facultăţii şi vor fi organizate pentru grupuri de maxim 28 de elevi.

 

Înscrierile la atelierele BASF Chemgeneration din Cluj-Napoca pot fi făcute exclusiv de către profesori, prin completarea formularului disponibil pe pagina web a proiectului, www.chemgeneration.com/?lang=ro, sau prin trimiterea unui email la adresa chemgeneration@chem.ubbcluj.ro.

Pentru informaţii generale privind programul BASF Chemgeneration, vă invităm să vizitaţi pagina www.chemgeneration.com/?lang=ro, să vizionaţi clipul video care sintetizează experienţa din laborator sau să ne contactaţi la adresa diana.neacsu@basf.com.

 

Despre programul ştiinţific BASF Chemgeneration

BASF Chemgeneration este un program ştiinţific interactiv conceput cu scopul de a populariza ştiinţa, de a familiariza elevii de 14-18 ani cu partea distractivă a chimiei şi de a-i ajuta să înţeleagă cum pot contribui ştiinţele naturii la construirea unui viitor durabil. Chemgeneration a pornit, în 2011, ca un portal web educaţional, pentru a se transforma, în prezent, într-un program ştiinţific complex.

 

Prin acest program, elevii vor participa la experimente interactive, vor înţelege cum ştiinţa rezolvă problemele de zi cu zi şi care este rolul chimiei în conservarea planetei. Elevii de liceu vor vedea cum funcţionează chimia în afara sălii de clasă, ceea ce le va stimula creativitatea şi talentul pentru ştiinţă. Toate liceele pot participa la program, indiferent dacă sunt cu profil uman, se concentrează pe ştiinţele naturii sau au profil tehnologic.

 

Programul ştiinţific Chemgeneration este derulat de compania chimică lider pe piaţă, BASF, în parteneriat cu cele mai prestigioase universităţi şi instituţii ştiinţifice din Europa Centrală.

 

Related posts

Leave a Comment