Preşedintele PRM Cluj critică lipsa de implicare a actualei puteri în problema inundaţiilor

Preşedintele PRM Cluj, Gheorghe Funar critică actuala putere pentru soluţiile pe care le-a adoptat pentru evitarea inundaţiilor cu care se confruntă România în perioada actuală. Acesta îi consideră pe guvernanţi principalii vinovaţi de moartea celor 23 de oameni şi a pagubelor produse de inundaţii în ultimele săptămâni.Cu toate că au murit 23 de oameni în timpul recentelor inundații, Parchetul nu se autosesizează. Deşi România este sub ape de circa o lună şi jumătate, Parlamentul a intrat în vacanţă iar majoritatea senatorilor şi deputaţilor aleşi uninominal au plecat în ţări ferite de inundaţii Alegătorii lor au rămas să se descurce cum pot. “Preşedintele Băsescu nu a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a analiza situaţia din timpul inundaţiilor şi pentru a stabili o strategie de prevenire a inundaţiilor. Niciun partd politic nu a solicitat o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a decide alocarea de fonduri de către guvern şi Banca Naţională pentru ajutorarea sinistraţilor şi refacerea infrastructurii” a spus preşedintele PRM Cluj.
Deşi în ultimii 5 ani, Romania s-a mai confruntat de încă 4 ori cu inundaţiile, guvernele Tăriceanu şi Boc nu au obligat Consiliile judeţene şi cele locale să achiziţioneze bărci cu motor şi motopompe. Majoritatea localităţilor, inclusiv cele care au mai fost afectate de inundaţii şi în anii precedenţi, nu sunt dotate cu astfel de echipamente. “Ajutor pentru sinistraţi vine din partea câtorva mici ţări europene precum Elsonia, Letonoia sau Lituania,care au oferit României, în ajutor, un număr mic de motopompe. Premierul Boc nu și-a angajat răspunderea Guvernului în fața Parlamentului pe un program naţional pentru prevenirea inundaţiilor şi pentru ajutorarea sinistraţilor. Acum guvernanţii dau vina pe lipsa fondurilor la care însă nu s-au gândit atunci când au pregătit proiectele Bugetelor de Stat.” a mai declarat Funar.

Soluţiile preşedintelui PRM Cluj pentru sinistraţi

Inundaţiile din iunie-iulie ale acestui an, pe lângă pierderea de vieți omeneşti şi uriaşele pagube materiale au arătat şi lipsa de interes a guvernanţilor care, după 7 zile de la începerea inundaţiilor şi după ce presa i-a dat dispăruţi, au hotărât să facă câteva vizite în localităţile afectate de ploi pentru a vedea ravagiile care au fost făcute de inundaţii. După ce au anunţat bilanţul pagubelor, acesţia au decalarat că, pentru viitorul apropiat şi pe termen lung nu au soluţii şi nici nu găsesc fonduri pentru ajutorarea sinistraţilor. Preşedintele PRM Cluj este însă de părere că “practic ar putea şi ar trebui ca Guvernul Boc IV, împreună cu preşedintele Băsescu şi guvernatorul Isărescu să propună Parlamentului convocat în şedinţă extraordinară, alocarea, pentru ajutorarea sinistraților şi refacerea infrastructurii, unei sume de 2 miliarde de euro, din rezerva valutară a poporului român şi renegocierea cu băncile străine a calendarului de rambursare a datoriei externe de 16 miliare de euro şi a dobânzilor de peste 2 miliarde de euro din acest an, spre a obţine amânarea unor rate de 2-3 miliarde de euro, care să fie alocate pentru investiţia în diguri, baraje şi pentru amenajarea albiilor”.

Related posts

Leave a Comment