
Potrivit spuselor şefului guvernului bulgar, sistemul de transportare a gazelor va fi inclus în South Stream, doar că conductele vor rămâne în proprietatea Sofiei. Celelalte părţi ale conductei, care vor trebui construite, vor aparţine Rusiei şi Bulgariei la început pe poziţii de paritate. Borisov de asemenea a anunţat că prin Bulgaria va trece estimativ 63 mlrd de metri cubi de gaz, adică întregul volum, pe care „Gazprom” intenţionează să-l livreze prin South Stream. La rândul său, Victor Zubakov a anunţat că societatea mixtă ruso-bulgară, ce se va ocupa de realizarea proiectului, va fi creată în scurt timp. Trebuie să menţionăm că experţii ruşi evaluează pesimist posibilitatea ca negocierile de la Sofia, pe care le desfăşoară Zubakov să aducă rezultate pozitive, reieşind din faptul că autorităţile bulgare au declarat în fapt că vor congela proiectele de construcţie a gazoductului Burgas-Alexandrupolis şi SEA „Belene”, neexluzând că acelaşi destin poate să-l aibă şi South Stream. În cadrul „Gazprom-ului” au început să se vorbească tot mai mult despre oportunitatea revizuirii traseului în favoarea României, iar autorităţile bulgare şi-ar fi dat acordul, chiar dacă se caută surse alternative de livrare a gazului din regiunea Caspică, în special din Azerbaidjan, prin Georgia.
Experţii ruşi presupun că modificarea poziţiei Sofiei în privinţa proiectelor energetice ruseşti ar fi contribuit faptul că în anul viitor se epuizează termenul contractual de livrare a gazului rusesc în Bulgaria (estimativ 3,2 mlrd de metri cubi în an), dar şi faptul că partea bulgară nu a reuşit să identifice surse alternative de livrare, cu toate că întreprinde să se înţeleagă în privinţa livrării a 1 mlrd de metri cubi de gaz azer în anul viitor.
Astfel, speranţele României în privinţa accesului la volumurile serioase de gaz rusesc se ruinează. Rezultatele lui Zubakov la Sofia pot provoca o adevărată decepţie pentru autorităţile ucrainene. Autorităţile de la Kiev insistă ca Federaţia Rusă să renunţe la proiectul „South Stream” întrucât alături de construcţia unui alt coridor alternativ de gaz North Stream prin Marea Baltică, o mare parte a gazului rusesc va evita teritoriul ucrainean. În aceste zile preşedintele ucrainean Victor Ianukovici chiar i-a propus Rusiei ca în comun cu UE să fie edificat un gazoduct suplimentar pe teritoriul ucrainean. Potrivit spuselor lui Ianukovici, acest lucru ar permite să fie obţinuţi mai mulţi bani pentru tranzit. În acelaşi timp, autorităţile Ucrainei nu admit revizuirea acordurilor obţinute anterior cu Moscova, scrie agenţia Regnum.