Premierul Republicii Moldova şi al Rusiei vor discuta la Moscova dosarul transnistrean şi relaţiile bilaterale

Prim ministrul Republicii Moldova Vladimir Filat a declarat că se va întâlni în cel mai apropiat timp cu omologul său rus, anunţă mass-media rusă cu referire la postul Europa Liberă.La Moscova premierii celor două state intenţionează să discute relaţiile economice moldo-ruse şi “perspectivele acestora, bazate pe pregmatism, predicţie si respect interelaţional”. Printre priorităţile anunţate pentru negocierile de la Moscova premierul moldovean Filat a subliniat excluderea barierilor pe vare şe întâmpină exportul basarabean în Rusia, reluarea şi rediscutarea oportunităţilor pentru investitorii ruşi în Republica Moldova, dar şi asigurarea drepturilor sociale pentru cetăţenii moldoveni pe teritoriul Rusiei.
Premierul moldovean a precizat că în capitala rusă se va discuta şi “complicata problemă transnistreană, în decizia căreia un rol esenţial trebuie să-l joace Federaţia Rusă”.
În contexul “contrastului tendinţelor proeuropene de la Chişinpu şi proruse de la Tiraspol”, a declarat premierul moldovean, “Transnnistria, în linii generale, este o parte a Republicii Moldova, şi acolo unde va fi Chişinpul va fi şi Tiraspolul”. Totodată, Filat a menţionat că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu o obligă pe aceasta ca să aibă relaţii proaste cu Feraţia Rusă.
Trebuie să amintim că în perioada 9-10 martie, la Moscova vor avea loc consultări interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri ai Afacerilor Externe. Delegaţia moldovenească este condusă de Andrei Popov, viceministru al Afacerilor Externe, iar cea a Federaţiei Ruse – de Grigori Karasin, secretar de stat, viceministru al Afacerilor Externe. În programul vizitei se mai preved întrevederi cu Iuri Zubakov, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Serghei Lebedev, Preşedinte, secretar executiv al CSI, precum şi cu deputaţi ai Dumei de Stat.
Vizita se înscrie în contextul în care în perioada 4-5 martie 2010, la Bucureşti, au avut loc consultări politice interministeriale moldo-române la nivel de viceministru – Secretar de Stat în Ministerele de Externe ale Republicii Moldova şi României. Delegaţia moldovenească condusă de viceministrul Andrei Popov, a avut întrevederi cu Bogdan Mazuru, Secretar de Stat pentru afaceri europene şi Bogdan Aurescu, Secretar de Stat pentru afaceri strategice.Delegaţia de peste Prut, condusă de ministrul adjunct, Andrei Popov, recunoscut pentru poziţiile sale antiromâneşti, cel care prin Asociaţia de Politică Externă de la Chişinău a încercat prin toate mijloacele încheierea unui tratat de frontiera între cele doua state româneşti. “Trimitera lui la Bucuresti nu se putea face fără acordul lui Vlad Filat, asta în cazul în care Leancă, aflat la rândul său sub puternica influenţă a lui Popov, nu l-a întrebat, nota agenţia Romanian Global News. Probabil în cel mai scurt timp conţinutul discuţiilor de la Bucurelti va fi transmis la Moscova”. Oportunitatea deja s-a ivit.

Related posts

Leave a Comment