Pregătirile pentru TIFF au intrat pe ultima sută de metri. Filmul Regele Belgiei va deschide oficial festivalul

Clujul se pregăteşte pentru deschiderea celui mai important festival de film din România, TIFF, care a ajuns la cea de-a 16-a ediţie. Organizatorii vor onora doi dintre cei mai reprezentantivi actori. Alain Delon va primi premiul pentru întreaga sa carieră, iar Tora Vasilescu va primi premiul de excelenţă.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va începe cu un cineconcert dedicat copiilor, în 1 iunie. Însă deschiderea oficială a festivalului va avea loc în seara de 2 iunie, în cinematograful în aer liber din Piaţa Unirii din Cluj. Filmul care va deschide acest festival va fi Regele Belgiei, o comedie balcanică turnată în Bulgaria. Corul bulgăroaicelor care au interpretat rolul sirenelor din Marea Neagră va fi prezent la Cluj şi va concerta în seara de deschidere. Însă marele eveniment aşteptat de cinefili este venirea actorului francez Alain Delon, care va primi premiul pentru întreaga sa carieră, spune fondatorul TIFF, regizorul Tudor Giurgiu. El a mărturisit că ”a fost mai uşor decât mă aşteptam să îl convingem să vină la Cluj”.

 

Festivalul de film de la Cluj a devenit unul dintre cele mai importante din regiune, mai spune Tudor Giurgiu. Şi aceasta pentru că la Cluj vor fi proiectate 225 de filme din 53 de ţări, iar Consiliul Europei va acorda un premiu în valoare de 20.000 de euro, prin intermediul Eurimages. Acest premiu are menirea să stimuleze colaborarea dintre cineaştii din mai multe ţări.

 

Festivalul clujean include în acest an un număr mai mare de comedii decât în anii trecuţi. De asemenea, cuprinde şi multe evenimente speciale, precum programul Week-end la Castel, care va avea loc la Castelul Banffy din Bonţida, proiecţia peliculei Varză, cartofi şi alţi demoni la Vlaha sau proiecţia filmului Povestea Iubirii de Radu Mihăileanu în satul Dâncu, comuna Aghireşu, acolo unde au fost filmate mai multe scene din debutul acestui film.

Related posts

Leave a Comment