Pomez: La New York, moda este învățarea limbii franceze

Cultura franceză trebuie să evolueze într-o lume în care toată lumea stăpâneşte limba engleză. Soluţia nu este o competiţie între cele două limbi, ci încurajarea plurilingvismului, spune directorul Institutului Francez din Cluj, Cristophe Pomez, care va deveni ataşat cultural al Franţei la Bucureşti, din această toamnă. El spune că, azi, la New York, este la modă învăţarea limbii franceze, un lucru pe care multă lume nu l-ar fi crezut posibil.Cristophe Pomez pledează pentru francofonie şi pentru pluriligvism, asociat cu deschiderea spre schimburile culturale. El spune că, în România şi în lume, contextul cultural s-a schimbat dramatic. Directorul Institutului Francez din Cluj afirmă că, spre deosebire de perioada comunistă, cultura francofonă trebuie să evolueze într-o societate în care este împărtăşită împreună cu alte culturi. În opinia lui Cristophe Pomez, engleza oferă o cale de comunicare, pentru că este o limbă stăpânită de mai toată lumea. ”Însă cunoaşterea altor limbi străine, precum franceza, spaniola, italiana ori germana este lucrul care face diferenţa”, spune Cristophe Pomez. ”Azi, moda la New York este învăţarea francezei, ceea ce multă lume nu credea că o să se întâmple vreodată. Este normal ca toată lumea să cunoască limba engleză, pentru a participa la schimburi internaţionale, dar sunt limbi care fac diferenţa, pentru că trebuie să învăţăm mai mult de o limbă, pentru a avea acces la cântecele, la cinematografia, la cultura, la filosofia franceză, germană…”, mai adaugă el.

Directorul Institutului Francez din Cluj afirmă că tinerii care cunosc limba franceză au acces mai uşor la burse de studiu, stagii de practică profesională, schimburi culturale ori chiar la slujbe în cadrul companiilor franceze.

Pentru a promova francofonia în Transilvania, Cristophe Pomez nu s-a rezumat la organizarea de cursuri de limba franceză sau la organizarea unor evenimente culturale punctuale. El i-a convins pe mulţi artişti francofoni de renume mondial să vină la Cluj pentru o perioadă mai lungă şi să lucreze cu elevii şi cu studenţii. Ultimul exemplu în acest sens este cel al lui Nicolas Juillard, care a venit la Cluj pentru a lucra timp de trei luni alături de echipa centrului cultural Fabrica de Pensule.

”Există un raport istoric foarte puternic cu francofonia, un raport întreţinut poate adesea de persoane îmbătrânite, care au o relaţie foarte puternică legată de prietenia franco-română, însă acum cultura francofonă evoluează într-un cadru care este cel al mondializării, al diversităţii culturale, cu celelalte limbi, cu celelalte culturi, ceea ce înseamnă forme diferite de cele ale trecutului”, afirmă Cristophe Pomez.

Related posts

Leave a Comment