Politician ucrainean: TAB-ul românesc poate ajunge la Kiev, fără să dea de vreun soldat ucrainean

În cadrul „mesei rotunde” „Politica externă a României: provocări contemporane şi ameninţări la adresa securităţii Ucrainei”, politicianul din Odesa, liderul partidului „Rodina” Igor Markov a declarat că „TAB-ul românesc poate ajunge la Kiev, fără să dea de vreun soldat ucrainean”.Markov a solicitat restabilirea potenţialului militar ucrainean care ar fi intrat în colaps, mai ales în sudul şi estul ţării. Politicianul ucrainean a menţionat că „neutralitatea şi independenţa arată bine, doar că toţi înţeleg că în lumea contemporană nu există state independente. Şi, ce fel de statut ţara nu ar avea, ea tot timpul îşi va apăra interesele sale politice, excluzând câteva din cele mai mari puteri. De aceea noi trebuie să ne determinăm cu cine mergem şi cine împreună cu noi poate asigura securitatea. În actualele condiţii de unii singuri noi nu vom supraveţui”.
În final liderul partidului „Rodina” a dclarat că serviciile speciale ucrainene trebuie să întrerupă finanţarea organizaţiilor care se „ocupă cu distribuirea paşapoartelor româneşti şi cu propaganda că Basarabia este teritoriul românesc”.
Anterior s-a spus că noua putere ucraineană intenţionează serios să se ocupe de securitatea militară din sudul regiunii Odesa şi, probabil, să reînvie bazele militare, care au fost desfiinţate în anii de independenţă. Este vorba despre Bolgrad, unde era dislocată unitatea de paraşutişti, îndreptată în perioada Uniunii spre Balcani şi Turcia.
Guvernatorul regiunii Odesa Eduard Matviiciuk a declarat că în timpul apropiat va avea loc o şedinţă a Consiliului naţional de Securitate a Ucrainei dedicat acestei probleme, şi până la finele anului la Bolgrad vor apărea primii militari. Guvernatorul nu a precizat ce trupe şi câţi, dar conform surselor Ministerului Apărării Ucrainei, în regiune vor fi amplasate un batalion mecanizat întărit care va consta în 600 de militari cu tehnică.

Related posts

Leave a Comment