Pictorul român Adrian Ghenie a vândut un tablou cu peste 6 milioane de euro

Tabloul “The Death of Charles Darwin”, ulei pe pânză de Adrian Ghenie, datat 2013, a fost adjudecat la Sotheby’s Hong Kong, pentru 6.097.000 de euro. Tabloul acesta se numără printre cele mai sofisticate portrete cu evoluţionistul britanic, fiind apreciat atât de critică, cât şi de public.

„Adrian Ghenie este un pictor care ştie să creeze suspans, să dirijeze scena şi, de asemenea, să provoace în privitor, acel amestec magic de anxietate şi aşteptare pe care îl doresc atât de mulţi artişti şi doar câţiva ştiu”, este descrierea din catalog. Din 2006, Ghenie a cunoscut o ascensiune fulminantă pe scena artistică internaţională, devenind unul dintre principalii pictori ai generaţiei sale.

Cine este Adrian Ghenie?

Născut în Baia Mare, în 1977, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena şi Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi a înfiinţat galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005. Crescând în România, în timpul regimului opresiv al lui Nicolae Ceauşescu, Adrian Ghenie abordează în lucrările sale capitole din istoria europeană din secolul al XX-lea.

Related posts

Leave a Comment