Comunitatea Declic a lansat o petiţie prin care clujenii sunt îndemnaţi să cearcă introducerea colectării selective a deşeurilor. Petiţia a fost lansată pe fondul incapacităţii Consiliului Judeţean de a duce la bun sfârşit proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, precum şi în contextul în care autorităţile locale întârzie să introducă un sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Iată ce spun autorii petiţiei.
”Când citesc ştirile, mi-e ruşine de oraşul meu. Clujul, ”oraşul comoară”, ”inima Transilvaniei”, ”capitala Ardealului”, al doilea oraş din ţară atât ca dezvoltare economică cât şi ca număr de locuitori, NU are un sistem viabil de colectare selectivă a deşeurilor!
Când nu ard, deşeurile de la Pata Rât o iau la vale. În această vară, la vechea rampă de gunoi de la Pata Rât au avut loc ample alunecări ale deşeurilor, blocând albia pârâului Zăpodie. În urma alunecărilor de teren, în zonă s-a format un lac de levigat toxic de 6.000 metri cubi, pe o suprafaţă de 3 hectare. Săptămâna trecută muntele de gunoi de la Pata Rât s-a aprins din nou. Deja incendiile de la groapa de gunoi, devenită munte, s-au banalizat prin repetiţie.
Lichidul toxic scurs din deşeurile de la Pata Rât (denumit ştiinţific ”levigat”) curge prin pârâul Zăpodie către Sânicoară şi Apahida, apoi se infiltrează în pânza freatică. Vântul duce aerul toxic în toată zona. Atunci când pute a gunoi la aeroport, nu e doar un miros urât şi greu de suportat. Această putoare conţine următoarele substanţe toxice: dioxid de azot, dioxid de sulf, pulberi respirabile PM10, PM2.5, compuşi organici volatili, formaldehidă.
Un Studiul de Evaluare a Impactului asupra Stării de Sănătate, comandat de Consiliul Judeţean Cluj în 2009 arată că în Sânicoară şi Apahida (localităţile de după aeroport şi Pata Rât), incidenţa unor boli precum cancerul, bolile bronhopneumopatice şi cele cerebrovasculare apar din ce în ce mai des. Aceleaşi boli, două străzi mai încoace, în Someşeni, au o tendinţă descrescătoare.
Autorităţile dau vina unele pe altele când vine vorba de responsabilitate, primarul dă vina pe preşedintele Consiliului Judeţean, acesta din urmă pe vreme, pompieri sau pe fostul preşedinte şi aşa mai departe. Iar noi rămânem cu poluarea şi cu muntele de gunoi care creşte pe zi ce trece.
Dar, vestea bună este că avem ceva ce putem face noi, cetăţenii Clujului, pentru a diminua acest dezastru. Putem colecta selectiv gunoiul, la noi acasă şi astfel să reducem cantitatea de gunoi depozitată la rampă.
Körösfőy Sandor a iniţiat o petiţie pe platforma Declic prin care îi cere primarului Emil Boc începerea imediată a colectării selective a deşeurilor, direct de la cetăţeni. Sandor nu este doar un cetăţean îngrijorat ci şi un expert în managementul deşeurilor. Este director executiv al Asociaţiei Ecologiste „Floare de colţ”, militant pentru protecţia mediului şi fost coordonator al proiectului „Let’s Do it, Romania!”, de cartare şi igienizare a mormanelor de gunoi. Cu cât suntem mai mulţi care susţinem demersul lui Sandor, cu atât şansele ca acest lucru să se întâmple cresc”.
Iniţiatorii petiţiei mai afirmă că ”Acum, la Pata Rât sunt peste 1.500.000 de tone de deşeuri, în 160.000 de metri pătraţi. Singura soluţie este reducerea cantităţii de deşeuri care ajunge în depozite. Acest lucru se poate face foarte simplu prin reciclare.
Tot ce avem nevoie pentru a începe colectarea selectivă este reprezentat de 4 coşuri de gunoi, în patru culori, un fluturaş cu informaţiile necesare şi, bineînţeles, sistemul de colectare selectivă pus la dispoziţie de primărie. Ca să nu mai vorbim de faptul că, prin lege, este OBLIGATORIE colectarea selectivă a deşeurilor.
În alte comunităţi din România, s-a redus cantitatea de deşeuri transportate la rampe cu peste 60%. Dacă se poate la Târgu Lăpuş, sunt sigură că se poate şi la Cluj! [5] Ştiu că noi, cetăţenii Clujului, suntem pregătiţi să facem acest efort. Mihai, unul dintre semnatarii petiţiei ne-a scris:
”Colectez selectiv gunoiul de mai bine de 2 ani şi de fiecare dată când văd gunoierii aruncându-le toate în acelaşi camion fac crize de nervi!!!”
Nu mai este timp de aşteptat! Fiecare zi de întârziere duce la creşterea cantităţii de deşeuri din depozitele temporare, crescând astfel riscul de autoaprindere şi contaminare a solului şi a apei cu levigat. Iar aerul pe care îl respirăm în tot oraşul devine tot mai toxic.Te alături şi tu clujenilor care vor colectare selectivă reală la Cluj?”. Ei mai adaugă şi un post-scriptum ironic: ”Ştiu, primarul ne va spune că există deja un sistem de colectare selectivă a deşeurilor la Cluj. Acela cu ”fracţie umedă” şi ”fracţie uscată” care ar trebui colectate în zile diferite ale săptămânii. Văd în fiecare dimineaţă de pe balcon cum se colectează ambele fracţii în aceeaşi maşină de gunoi. Cere-i şi tu primarului să lase minciunile şi să înceapă colectarea selectivă pe bune ACUM”.