Peste 75 de mii de oameni au susținut cauza pro-europeană în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău

Peste 75.000 de oameni au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a susține cauza și drumul european al Republicii Moldova.

„Moldova Europeană” a adoptat o rezoluţie în baza căreia cere tuturor partidelor şi oamenilor politici să modifice Constituţia „pentru a stabili definitiv şi ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor de aderare şi întărirea instituţiilor statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum şi o transpunere rapidă a legislaţiei europene prin implicarea specialiştilor din ţările care au parcurs recent aceeaşi etapă de aderare, în special din România”.

La eveniment a fost prezentă și lidera Parlamentului European, Roberta Metsola. „Moldova nu este singură!”, a declarat, în limba română, Metsola.

„Europa a văzut curajul vostru, cum ați ales libertatea în locul autocrației. Lumea a văzut extraordinara voastră generozitate cu ucrainenii, v-ați deschis casele și inimele pentru ei. Suntem pregătiți să vă sprijinim cât este nevoie. Ați ales Europa, iar acum aveți dreptul și responsabilitatea să mergeți până la capăt. În ultimii ani ați făcut pași importanți, chiar și în aceste condiții, cu război la graniță, nu v-ați abătut de la cale” a mai spus lidera Parlamentului European.

Martori la aceste declarații au fost de la cei mai mici, până la cei mai în vârstă cetățeni ai Moldovei.

“Ne dorim un viitor mai bun pentru copii noștri. Am luptat mai multe generații pentru ca lor să le fie bine și îi creștem cu aceste valori adânc impregnate în conștiință. Motiv pentru care mă bucur să văd atâția părinți care i-au adus și pe cei mai mici reprezentanți ai familiei la acest eveniment, pentru a scrie istorie împreună”, susține Victoria Rotaru, prezentă, cu toată familia, la miting.

 

“Vrem în Europa , că acolo e mai bine” este declarația, devenită virală, a mătușii Drăgana Agafia, din Opacii Căușenilor, în vârstă de “optzeci de ani fără unu”.

“Poate că suntem cea mai mică și mai săracă țară din UE, dar avem o inimă imensă” spune Eugenia Marusic, venită la eveniment împreună cu soțul și băiețelul.

“Niciodată un popor nu poate fi învins, atât timp cât sufletul nu îi este îngenuncheat. Mai avem încă mult de lucru. Europa va avea și ea mult de lucru cu noi, dar cred că am demonstrat că vrem și că putem și cred că vom reuși împreună”, susține Sergiu Cosma, unul dintre susținătorii Maiei Sandu.

 

Și la Cluj, comunitatea basarabenilor s-a mobilizat și a fost alături de frații de peste Prut.

“Suntem o mică, dar inimoasă părticică din comunitatea basarabenilor din Cluj și susținem, din tot sufletul, demersurile de pre-aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană” transmite Victor Cebotari, membru al comunității care s-a întrunit în Parcul Central.

 

“Le mulțumesc tuturor cetățenilor din țară și din diasporă, care au spus azi, într-o singură voce, că locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Acest vis a fost clădit de bunicii și părinții noștri, care acum 34 de ani, pe 27 august, au revendicat dreptul la libertate, unitate națională și la un viitor european. Este datoria noastră să înfăptuim acest vis, fiindcă noi suntem un popor cu credință, harnic și demn. Avem misiunea comună să facem Moldova mai bogată și mai modernă. Și acest lucru stă în puterea fiecăruia dintre noi. Să ne privim cu mândrie țara. Ne unește dorința noastră comună de a trăi liber într-un stat european” a susținut președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Aceasta a făcut trimitere şi la războiul din Ucraina, spunând că în casele moldovenilor nu este război, iar acest lucru se datorează faptului că ucrainenii luptă eroic, precizând totodată că acest război demonstrează că Moldova nu vrea să fie sub șantajul Kremlinului.

 

Surse Foto: Valeriu Zaporojan/ pagina oficiala a presedintelui Maia Sandu; Arhive personale ale participanților.

Related posts

Leave a Comment