Peste 30 de milioane de lei pentru restaurarea castelului Banffy din Răscruci

Consiliul Județean Cluj scoate, pentru a cincea oară, la licitație lucrările de restaurare pentru unul dintre cele mai frumoase edificii nobiliare din Transilvania: castelul Banffy din Răscruci. Consilierii județeni au aprobat suplimentarea bugetului pentru acest proiect cu 8,5 milioane de lei, pentru că, la licitațiile precedente, nu s-a prezentat nimeni.

Castelul Banffy din Răscruci a fost construit în secolul al XVIII-lea, în stil ecletic. El făcea parte dintr-un șir de castele și de palate deținute de familia nobiliară Banffy. Din acest șir mai fac parte Palatul Banffy din Cluj, azi sediul Muzeului de Artă, precum și castelul Banffy din Bonțida, acolo sunt găzduite festivaluri precum Electric Castle sau TIFF. Castelul din Răscruci se distingea prin frumusețea holului de onoare, care are un tavan casetat, cu lambriuri sculptate și pictate într-o manieră deosebită. Acest castel a fost confiscat de comuniști și transformat într-o școală. Măreția edificiului a dispărut în timp. După căderea comunismului, castelul a rămas în proprietatea Consiliului Județean Cluj, care dorește să îl restaureze și să îl transforme într-un centru cultural. Inițial, lucrările ar fi trebuit să coste aproximativ 13 milioane de lei, dar la licitațiile precedente nu s-a prezentat nimeni, pentru că mulți constructori au considerat că banii sunt prea puțini, spune vicepreședintele Consiliului, Istvan Vakar.

Există și bani europeni pentru restaurarea castelului, mai spune Istvan Vakar.

Valoarea finală a lucrărilor va fi stabilită abia după ce lucrările vor fi scoase pentru a cincea oară la licitație. Suma inițială a fost suplimentată treptat, iar acum valoarea proiectului este estimată la peste 30 de milioane de lei.

Related posts

Leave a Comment