Pensiunile din Munții Apuseni, pregătite pentru minivacanța de 1 Decembrie

Pensiunile din Munții Apuseni se pregătesc pentru minivacanța de 1 Decembrie. Localnicii sunt gata să pună pe mesele oaspeților cele mai bune preparate tradiționale, cele mai fine vinuri aduse din Podișul Târnavelor sau de pe Valea Mureșului și au pregătit și programe speciale pentru a se bucura de aniversarea Marii Uniri. Printre ele, focuri de tabără ori expoziții cu artefacte care datează de la finalul Primului Război Mondial.

Minivacanța de 1 Decembrie va aduce mulți turiști în satele din Munții Apuseni. Orășenii își planifică deja vacanțe mai ales în stațiunile care au pârtii de schi, este de părere expertul în turism Valentin Lungu.

Cele mai noi pârtii de schi din județul Cluj sunt cele din satul Mărișel. Acolo, turiștii vor putea să se bucure atât de mișcarea în aer liber, cât și de dimensiunea spirituală a sărbătorii, spune preotul ortodox Ioan Mocean.

După slujbă, turiștii vor putea admira drapelul cu care moții din Mărișel au mers la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Drapelul este păstrat într-o veche casă țărănească, transformată în muzeu, spune profesorul Ioan Mariș.

După câteva ore petrecute pe pârtiile de schi sau de sanie, turiștii se vor putea bucura la focuri de tabără cu cetină de brad, spune proprietarul pensiunii Popasul Iancului din Mărișel, Viorel Pleșa.

Programe asemănătoare vor fi organizate și în alte sate din Munții Apuseni. Așa ar fi Muntele Băișorii, unde se află două domenii schiabile, ori Belișul, unde nu există pârtii de schi, dar unde turiștii pot închiria sănii ori căruțe trase de cai pentru a face plimbări prin aerul curat.

Related posts

Leave a Comment