Pensiile din sistemul public nu mai pot fi cumulate cu pensiile de serviciu

Pensiile din sistemul public nu mai pot fi cumulate de la 1 ianuarie 2018 cu cele de serviciu. Informaţia apare într-un act normativ ce a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Românii care ar îndeplini condiţiile pentru acordarea mai multor drepturi de pensie vor trebui să opteze între ele. Pensiile de serviciu sunt acordate doar anumitor categorii de angajaţi, care au avut funcţii speciale. Aşa ar fi senatorii, deputaţii sau magistraţii.

Reprezentanţii Guvernului spun că nu este posibil ca bugetul de stat să plătească două tipuri diferite de pensii pentru aceeaşi cauză. Adică, de exemplu, nu este corect ca o persoană să primească, pentru limita de vârstă sau pentru boală, şi o pensie din sistemul public, şi una de serviciu. Actul normativ adoptat de Guvern prevede însă că este posibilă cumularea pensiei din sistemul public cu o pensie privată. De asemenea, pot fi cumulate pensia cu salariul pentru cei care doresc să îşi continue activitatea şi după pensionarea pentru limită de vârstă.

 

Actul normativ se referă şi la casele speciale de asigurări sociale ale unor categorii precum avocaţii şi militarii. Asiguraţii lor pot să cumuleze dreptul la pensia din sistemul public şi cu dreptul la pensia oferită de casa specială, pentru că ei au contribuit la amebele sisteme. De exemplu, dacă o persoană a lucrat pe postul de consilier juridic în cadrul unei companii şi a contribuit la sistemul public de pensii, apoi a devenit avocat şi a contribuit la sistemul special de asigurări de sănătate al acestora, poate primi pensii din ambele sisteme.

Related posts

Leave a Comment