Mai mult de 1.000 de oameni sunt așteptați azi la pelerinajul greco-catolic organizat de Sfânta Marie Mică sau Nașterea Maicii Domnului. Pelerinajul este organizat în mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj, care a fost declarată din acest an Sanctuar Arhiepiscopal Major.
Liturghia va fi oficiată de episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, și de episcopul greco-catolic de București, PS Mihai Frățilă, în ziua în care este serbat și hramul mănăstirii clujene. Celebrarea are loc în anul în care congregația serbează un secol de la înființare. Este vorba de primul ordin călugăresc catolic fondat de români.
Congregația Surorilor Maicii Domnului a luat ființă în anul 1921, la Blaj, ca urmare a inițiativei mitropolitului Vasile Suciu. Este vorba de primul mitropolit greco-catolic ales după Marea Unire.
Prima misiune a congregației a fost aceea de a-i îngriji pe orfanii din Primul Război Mondial. În perioada interbelică, activitatea Congregației Surorilor Maicii Domnului s-a extins rapid, iar călugărițele au început să aibă grijă și de bolnavi, de bătrâni, precum și de alte persoane aflate în nevoie. Călugărițele greco-catolice s-au aflat la datorie și în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.
În anul 1948, când comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prigoana a lovit și Congregația Surorilor Maicii Domnului. Zeci de surori au ajuns în închisorile bolșevice. Altele au primit domiciliu obligatori în mănăstirea ortodoxă Bistrița, din județul Vâlcea.
În perioada comunistă, Congregația a rezistat în catacombe, cu surorile dispersate în toate colțurile țării. Însă, după decembrie 1989, Congregația a ieșit la lumină.
A urmat un drum lung și anevoios de refacere a structurilor Congregației. Centrul acesteia s-a mutat la Cluj, unde a fost ridicată mănăstirea din cartierul Gheorgheni. Aceasta a fost sfințită în anul 2003 de cardinalul Lucian Mureșan. Din acest an, mănăstirea a primit rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major, adică unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Congregația activează în prezent pe teritoriile Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Eparhiei de Cluj-Gherla, Eparhiei de Maramureș și Eparhiei de Oradea.