Parteneriat pentru promovarea artei transilvănene între Hotelul de Gheață, Palatul Brukenthal din Avrig și Galeria Cluj Art

Pasiunea pentru artă a baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul celei mai importante colecții de artă din Transilvania, este omagiată printr-un parteneriat tripartit. Acesta include Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, Palatul Brukenthal din Avrig și Galeria Cluj Art. Prin intermediul acestui parteneriat, arta transilvăneană va fi promovată la nivel internațional.

Parteneriatul va intra în vigoare în data de 1 februarie 2024. El a fost încheiat în contextul în care tema ediției din acest an a Hotelului de Gheață este tocmai ”Art&Ice”, iar Palatul Brukenthal din Avrig și-a asumat ca misiune păstrarea moștenirii culturale a uneia dintre cele mai importante personalități din istoria Transilvaniei. Galeria Cluj Art este cunoscută pentru expozițiile artiștilor români organizate în România, Italia, Spania sau Bulgaria, precum și pentru evenimentele pe care le organizează în locuri inedite, precum Castelul Corvinilor din Hunedoara. Ca urmare a acestui parteneriat, în Hotelul de Gheață și în Palatul Brukenthal din Avrig vor putea fi admirați artiști de calibru, ale căror opere de artă se regăsesc în colecțiile Familiei Regale a României, la Vatican sau în posesia unor membri ai Ordinului de Malta, precum Sergiu Man sau Vasile Tholvay.

„Implicarea Galeriei Cluj Art în proiectul de marketing turistic „Hotel of Ice Bâlea Lac” din acest sezon constă într-un proiect expozițional multi-fațetat, cantonat în jurul tematicii „Ecourile fragilității: Asemenea unei structuri de gheață, emoțiile artistului sunt, inițial, fluide și lipsite de o formă concretă. Printr-un proces asiduu de reconfigurare creativă, artistul dă naștere unor manifestări artistice antitetice, în aparență solide și imperturbabile, acestea sunt, esență perisabilă și suspectibilea trecerii timpului. Această temă caută să creeze o legătură între formele efemere de manifestare artistică și natura spațiului în care lucrările vor fi expuse – Hotelul de Gheață și în singurul complex baroc cu grădini tematice din România, Palatul Brukenthal din Avrig. Galeria Cluj Art își propune să transforme Hotelul de Gheață si Palatul Brukenthal într-un spațiu sinestezic, dedicat frumosului în toate formele sale, pentru a delecta toate simțurile publicului: văz, printr-o colecție de lucrări de artă vizuală selectată pentru a înnobila holurile cristaline, fără a diminua valoarea acestora, auz, prin reprezentări muzicale menite să aducă căldura, în contrast cu spațiul rece în care ne aflăm la Bâlea Lac și, de asemenea, în spațiul cald de la Palatul Brukenthal în arhitectură și design baroc, gust și miros, prin degustarea unor vinuri ce elevă experiența publicului și, finalmente, prin sesiune de pictură live, oferind astfel o experiență complexă și, în același timp, plăcută”, menționează reprezentantul Galeriei „Cluj Art”, Eugen Moț.

La Bâlea Lac, în imediata apropiere a Stației de Telecabină, au fost edificate primele componente ale celui de-al șaptesprezecelea Hotel de Gheață – ”Art&Ice”. În perioada imediat următoare, atunci când condițiile meteorologice vor deveni favorabile muncii de execuție la un asemenea obiectiv, la nucleul deja existent vor fi adăugate celelalte camere și structuri.

Hotelul de Gheață „Art&Ice” de la Bâlea Lac va avea în forma sa finală, 20 de camere, fiecare fiind denumită după o mare personalitate a artei, artiști sau iubitori ai artelor. 10 camere vor purta numele unor personalități feminine printre care Regina Maria a României, Principesa Grace Kelly de Monaco, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Corina Chiriac sau marea actriță germană Marlene Dietrich. Celelalte 10 camere vor fi numite după personalități masculine ale artei printre care Andy Warhole, maestrul Mircea Codrea, contele Dracula, Elvis Presley sau Constantin Brâncuși. De asemenea, ineditul hotel va avea restaurant și bar, iar toate încăperile vor fi unite printr-o serie de holuri. Decorul interior al hotelului va fi astfel realizat încât să fie respectată tema proiectului din acest sezon.

Restaurantul de gheață va fi decorat cu elemente și sculpturi din gheață care să reflecte Historic Cafes Route și va purta numele celebrei cafenele istorice din Budapesta, New York, menționează ambasadorul rutei culturale a cafenelelor istorice de sub egida Consiliului Europei, Arnold Klingeis.

În ultimele sezoane, Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac a fost inclus în diverse clasamente internaționale, alături de cele mai importante și fascinante atracții turistice de iarnă din lume. Ca urmare, este de așteptat ca sezonul 2023 – 2024 să fie unul cu adevărat deosebit, iar numărul oaspeților și vizitatorilor să atingă un nou record.

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac este singurul obiectiv de acest fel din partea de sud – est a Europei.

La Palatul Brukenthal din Avrig, celebra galerie ”Cluj Art” va decora simezele Oranjeriei în ambele spații dedicate oaspetilor, restaurantul și sala festivă, cu opere ale unor artiști din țară. Astfel, vor fi puse în valoare talentul, creativitatea și pasiunea unor creatori talentați. Astfel, arta contemporană va împodobi cochetul palat baroc din Avrig, care este o miniatură a palatului Schönbrunn din Viena.

Related posts

Leave a Comment