Parlamentul European: Dreapta pledează pentru prezenţa crucifixelor în şcoli

O ofensivă a unor aleşi de dreapta din Parlamentul European pentru prezenţa crucifixelor în scoli, plecând de la cazul Italiei, provoacă divergenţe în rândul eurodeputaţilor, chemaţi să se pronunţe joi în acest dosar.Chestiunea a fost adusă în atenţe de un deputat al Ligii Nordului, italian, Mario Borghezio. Iritat de o recentă decizie a CEDO care a condamnat prezenţa crucifixelor în şcolile italiene, alesul a depus un proiect de rezoluţie – fără caracter de constrângere – în numele grupului său. Textul spune că “această chestiune a crucifixelor în şcoli ţine de responsabilitatea exclusivă a statelor membre şi a regiunilor lor”.
Conservatorii din PPE, printre care membri ai partidului lui Silvio Berlusconi şi membri ai partidului lui Nicolas Sarkozy, UMP, au redactat şi ei un text. Ei apără “libertatea statelor membre UE de a afişa simbolurile religioase în locurile publice, atunci când aceste simboluri ţin de tradiţie şi constituie identitatea poporului lor”, relatează NewsIn, citând AFP.
Acest text a stânjenit delgaţia franceza din PPE, într-un moment în care în Franţa are loc o dezbatere controversată asupra identităţii naţionale. Potrivit unei surse din acest grup, aleşii francezi, ataşaţi apărării laicităţii ţării, se vor abţine la votul de joi.
Cu privire la grupul socialist, şi el a pregătit un text, mai moderat, dar care recunoaşte “libertatea statelor membre de a afişa public simbolurile religioase”. Până la urmă, el a fost retras.
În acest stadiu, textul aprobat de aleşii de stânga italieni nu are nicio şansă să fie votat de socialiştii francezi, şi ei foarte ataşaţi de respectarea laicităţii.

Related posts

Leave a Comment