Pagina de istorie: Tratatul de la Trianon și efectele sale

În data de 4 iunie 1920, Tratatul de Pace de la Trianon era semnat de Ungaria și de țările învingătoare în Primul Război Mondial. În mentalul colectiv maghiar, acest eveniment are semnificația unei adevărate tragedii naționale, scrie RFI în Pagina de istorie.

Pentru țările care au beneficiat de pe urma acestui tratat, Trianonul este un eveniment mai degrabă secundar. De aceea, românii celebrează ziua de 1 Decembrie drept dată a Unirii Transilvaniei cu România și nu 4 iunie.

Primul Război Mondial a dus la reconfigurarea hărții Europei. Conferința de Pace consemna dispariția Imperiului Austro-Ungar, a celui German, a celui Țarist și a celui Otoman. Este vorba de patru mari puteri care au dominat echilibrul european, dar care plăteau acum un preț greu.

Cât a pierdut Ungaria

În data de 4 iunie 1920, era rândul Ungariei să treacă prin furcile caudine. Ungaria pierdea mai mult decât și-a fi închipuit oamenii de stat maghiari în cele mai negre coșmaruri. Croația ieșea din uniunea cu Regatul maghiar care data din Evul Mediu și intra în componența Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, în care mai intrau teritorii cedate de Ungaria Serbiei, precum și Muntenegrul, Macedonia, Bosnia-Herzegovina și Slovenia.

Două treimi din Banat, Crișana, Transilvania și o parte a Maramureșului se uneau cu Regatul României, căruia i se alăturaseră din 1918 și Basarabia și Bucovina. O altă parte a Maramureșului, cea de dincolo de Tisa, Rutenia subcarpatică și Slovacia erau unite cu Cehia, desprinsă, la rândul ei, de Austria, și formau Cehoslovacia.

Ungaria pierdea și alte teritorii, la vest, în favoarea Austriei. Chiar dacă, de regulă, în teritoriile cedate la Trianon, maghiarii erau minoritari, națiunea maghiară era sfâșiată. Ungaria înceta să mai fie o mare putere și era redusă la statutul unei țări medii din Europa Centrală.

Cine a avut de câștigat

Pentru români, slovaci, croați sau sârbi, Tratatul de la Trianon a reprezentat un moment al triumfului și al eliberării, însă pentru maghiari el a reprezentat o imensă durere.

Marile Puteri au încercat să creeze un sistem de pace care pedepsea țările vinovate pentru Primul Război Mondial. Însă acest sistem nu a fost durabil la scara istoriei. Tratatul de la Trianon a dus la crearea unei tensiuni permanente în Europa Centrală, pentru că maghiarii considerau că Marile Puteri nu au vrut doar să pedepsească Ungaria, ci și să o umilească.

În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, Ungaria, aliată cu Germania nazistă, a încercat să recupereze o parte a teritoriilor pierdute. A pierdut însă și Cel de-al Doilea Război Mondial, dar, cu această ocazie, alături de maghiari, au pierdut și țările care triumfaseră la Trianon: după Cel de-al Doilea Război Mondial, România pierdea Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, iar Cehoslovacia pierdea Rutenia subcarpatică

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Citiți și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment