Pagina de istorie: Petru I al Rusiei, colecționarul de oameni

În 28 ianuarie 1725 se stingea din viață țarul Petru I al Rusiei. Unii l-au numit Petru cel Mare. Opiniile istoricilor în privința sa sunt împărțite. Unii apreciază faptele sale care au dus la modernizarea Rusiei, alții îl disprețuiesc din cauza caracterului său despotic și crud, scrie RFI în Pagina de istorie.

Petru I al Rusiei rămâne în istorie prin pasiunea sa cu care a colecționat oameni; pe mulți i-a atras în Rusia cu ajutorul unor averi, titluri și promisiuni demne de un basm oriental. Alții, precum domnitorul Dimitrie Cantemir, au ajuns în Rusia în calitate de refugiați, după ce și-au legat soarta de cea țarului.

Petru I a venit pe lume în 1672. Era fiul țarului Alexei. Nu era sortit să domnească. La moartea tatălui său, pe tronul de la Moscova a urcat fratele său mai mare, Feodor. Însă în 1682, pe când Petru avea doar 10 ani, Feodor a murit. Fratele mai mare al lui Petru, Ivan, avea mințile tulburate. De aceea, boierii ruși au recurs la o soluție neobișnuită: i-au proclamat țari pe ambii frați. Ei au desemnat-o pe sora mai mare a celor doi, Sofia, ca regentă. Sofia și Ivan au rămas la Moscova, iar Petru a fost trimis, împreună cu mama sa în satul Preobrajenski. În 1689, la 17 ani, Petru I s-a întors în Moscova și a preluat puterea. A trimis-o să se călugărească pe sora sa, Sofia.

Noul țar nu era prea agreat de boieri, care îl considerau drept un tinerel ușuratic. În 1695, Petru I a declarat război Imperiului Otoman. Voia să cucerească țărmurile Mării de Azov. Un an mai târziu, fratele său, Ivan, a murit, iar Petru a rămas singurul cârmuitor.

În timpul campaniei, și-a dat seama că Rusia are nevoie de o flotă militară. A construit-o rapid, iar cu ajutorul unor marinari străini a învins flota turcească. Țarul a trimis 50 de tineri din familii boierești în străinătate, pentru a deprinde tainele navigației. Nu a rezistat tentației și a decis el însuși să plece în Occident. Și-a ales o suită formată din 250 de nobili și a plecat în ceea ce s-a numit Marea Ambasadă, o călătorie care l-a dus la Amsterdam, Viena, Berlin. Veneția, Roma sau Londra.

Regele Angliei, William al III-lea, i-a dăruit un yacht. Petru I a mers pe șantierele navale din Olanda și a participat la lecții de medicină și de inginerie. A trebuit să pună capăt călătoriei sale din cauza răscoalei streliților, soldați ruși. S-a întors din călătorie cu 260 de cufere pline cu arme, instrumente și unelte moderne. I-a convins pe sute de experți occidentali să îl urmeze în Rusia. I-a ademenit cu moșii, averi și titluri nobiliare. Pentru mulți dintre ei, Rusia a devenit o colivie aurită și nu au mai putut să se întoarcă niciodată acasă.

Citiți mai multe în Pagina de istorie a RFI.

Related posts

Leave a Comment