Gherla, comoară barocă a Transilvaniei

Unul dintre cele mai frumoase orașe baroce din România este Gherla. orașul a fost reîntemeiat de armeni, iar pentru o vreme a purtat chiar numele de Armenopolis. Centrul orașului este dominat de catedrala armeano-catolică, care este numită în glumă de către armeni ”Buricul Pământului”, pentru că, vreme de secole, a fost cea ami mare biserică armenească din Gherla. Orașul păstrează clădiri superbe, precum Casa cu Atlanți, azi muzeu, fostul sediu al Episcopiei Greco-Catolice sau biserica romano-catolică a franciscanilor.

Orașul Gherla a fost reîntemeiat în secolul al XVII-lea de către armenii refugiați din Moldova, care au primit protecția principilor Transilvaniei. Pentru a construi orașul, bogații negustori armeni au angajat un arhitect italian, care a proiectat piața centrală, străzile care se întretaie în unghiuri drepte, precum și o parte a clădirilor simbol ale orașului. Fiecare familie armenească s-a străduit să își ridice o locuință cât mai frumoasă. Treptat, comunitatea armenească s-a diminuat, deoarece mulți dintre ei au fost asimilați ca urmare a căsătoriilor mixte, după cum spun localnicii.

Identitatea armenească este păstrată însă prin religie. ”Catedrala armeano-catolică dedicată Sfântului Grigore Luminătorul, cel care a făcut din Regatul vechi al Armeniei primul stat creștin din lume, este deopotrivă centrul simbolic al orașului și centrul spiritual al armenilor din Transilvania”, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Centrul orașului mai include un vechi parc, proiectat de un arhitect vienez, vechea catedrală greco-catolică, precum și numeroase clădiri care dau orașului un aer occidental. 

Related posts

Leave a Comment