Pagina de istorie: Mata Hari, agent dublu sau victimă a incompetenţei unor ofiţeri?

În data de 25 iulie 1917, la Paris, se încheia unul dintre cele mai faimoase procese de spionaj din lume. O femeie de 41 de ani, Mata Hari, era condamnată la moarte de un tribunal militar, după ce fusese acuzată de spionaj în favoarea Germaniei. Acuzatorii săi au afirmat că Mata Hari ar fi fost vinovată de moartea a zeci de mii de soldaţi francezi. Femeia şi-a susţinut nevinovăţia în tot cursul procesului, scrie RFI în Pagina de istorie.

Mata Hari se numea, de fapt, Margarethe Geertruide Zelle. Ea se născuse în anul 1876 în Olanda, într-o familie înstărită şi a beneficiat de o educaţie bună. 

La doar 18 ani, tânăra olandeză s-a căsătorit cu un scoţian mult mai în vârstă, care servea drept ofiţer în armata regală olandeză. Căsnicia lor a durat doar şapte ani şi s-a destrămat după moartea fiului lor. La 25 de ani, tânăra olandeză a înţeles că frumuseţea şi inteligenţa ei îi pot aduce faimă şi avere. S-a mutat la Paris, unde a acceptat o slujbă de dansatoare orientală oferită de un circ ambulant. Tânăra din Olanda şi-a schimbat numele în Mata Hari şi a inventat o legendă potrivit căreia ar fi fost fiica unei indience care ar fi murit la naşterea ei. 

Mata Hari a devenit rapid faimoasă pentru numerele de striptease pe care le executa. Frumuseţea tinerei, care ajungea în spectacolele sale la nuditate totală, i-a adus numeroşi admiratori. Mata Hari şi-a făcut amanţi printre ofiţerii francezi. A plecat apoi la Berlin, iar o legendă spune că prin pat i-ar fi trecut şi principele moştenitor al Germaniei. 

În anul 1915, Mata Hari s-a întors la Paris. A fost acuzată de spionaj în favoarea Germaniei, însă ea s-a oferit să spioneze pentru Franţa, prin intermediul relaţiilor pe care le avea printre ofiţerii germani care se bucuraseră de farmecele sale. Mata Hari ar fi acţionat ca agent dublu vreme de doi ani. 

În februarie 1917, ea a fost arestată la Paris. A fost adusă în faţa unui trbunal militar francez şi acuzată de moartea a 50.000 de soldaţi francezi. Mata Hari şi-a susţinut nevinovăţia de-a lungul procesului. Totuşi, în 25 iulie 1917 a fost condamnată la moarte şi apoi executată în toamna aceluiaşi an. 

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment