Pagina de istorie: George Pop de Băseşti, eroul uitat al Unirii din 1918

În data de 23 februarie 1919 închidea ochii pentru totdeauna una dintre cele mai importante personalităţi din istoria României. Este vorba de George Pop de Băseşti, care a fost deopotrivă unul dintre eroii Mişcării Memorandiste şi ai Marii Uniri.

George Pop de Băseşti a venit pe lume într-o mică familie nobiliară românească. La fel ca mulţi dintre colegii săi de generaţie, a ales o carieră juridică. A devenit mai întâi funcţionar municipal, iar apoi originea sa nobilă, studiile sale şi inteligenţa sa i-au deschis drumul unei cariere în administraţia comitatului. În anul 1872, a decis să candideze la alegerile pentru Parlamentul din Budapesta şi a fost ales deputat din partea cercului electoral din Cehu Silvaniei.

 

George Pop de Băseşti s-a făcut remarcat prin capacitatea sa organizatorică. În anul 1880, într-o conferinţă a liderilor români ţinută la Turda, în casa lui Ioan Raţiu, el a propus unificarea celor două partide ale românilor din Transilvania şi Banat. Propunerea sa a fost acceptată, iar cele două formaţiuni s-au unit în 1881, la Sibiu, în Partidul Naţional Român din Transilvania şi Ungaria. În acel an, George Pop de Băseşti a fost ales vicepreşedinte al Partidului Naţional Român. Şi-a peirdut mandatul de deputat la Budapesta, pentru că formaţiunea politică a românilor a adoptat tactica pasivistă, adică boicotarea alegerilor pentru Parlamentul maghiar, deoarece liderii politici ai românilor ardeleni şi bănăţeni refuzau să recunoască anexarea Transilvaniei la Ungaria, produsă în 1867.

 

George Pop de Băseşti a devenit unul dintre liderii Mişcării Memorandiste, prin care Partidul Naţional Român a adus în atenţia opiniei publice europene lupta pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania şi Banat. El s-a numărat printre cei care au plătit cu libertatea curajul de a sfida sistemul opresiv din Imperiul Austro-Ungar. Alături de ceilalţi memorandişti, George Pop de Băseşti a fost condamnat în procesul ţinut în Palatul Reduta din Cluj, în care Ioan Raţiu a rostit cuvintele care i-au marcat destinul: Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă!

 

Află ce s-a întâmplat cu memorandiştii după proces, din Pagina de istorie, rubrică a RFI.

Related posts

Leave a Comment